Stižu dodatne doze vakcina protiv gripa

Postavljeno: 17.12.2019

U toku ove nedelje domovima zdravlja u Rasinskom okrugu biće isporučeno 500 doza vakcina protiv gripa. Epidemiolozi kažu da još nije kasno za imunizaciju i pozivaju građane da se vakcinišu kako bi se zaštitili od virusa gripa

Prema podacima Batuta, virus gripa je u Srbiju stigao prošle nedelje i slabog je inteziteta, a kako je za sticanje imuniteta potrebno da prođe dve do tri nedelje od imunizacije, još uvek nije kasno da se primi vakcina.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da se ove nedelje očekuje isporuka 500 doza vakcina koje će biti raspoređene u domove zdravlja na području Rasinskog okruga.

Podsećaju da je u rekordnom roku utrošeno svih 4.380 doza vakcina, koliko je isporučeno u Kruševcu na početku sezone, te da su vakcinu tada primili  uglavnom hronični bolesnici i lica starija od 65 godina.

Na području Rasinskog okruga još uvek nije registrovan virus gripa, a beleži se povećan broj respiratornih infekcija, što je inače karakteristično za ovo doba godine.

Savet građanima je izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi, te da se često provetravaju prostorije. Preporučuje se i umerena fizička aktivnost, ishrana bogata vitaminima, te pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Ne preporučuje se upotreba antibiotika na svoju ruku, a obolelima od gripa sa blažom kliničkom slikom savetuej se mirovanje, vitaminska ishrana, upotreba antipiretika u slučaju povišene telesne temperature i nadoknada tečnosti. Ako dođe do pogoršanja stanja, obavezno se treba javiti svom izabtanom lekaru. D.P.

Ostale vesti

back-to-top