BeFem: Kultura na seoski način (FILM)

Postavljeno: 15.10.2022

Povodom Međunarodnog dana žena na selu (15.oktobar), medijska produkcija BeFem snimila je film o mladim, obrazovanim ženama iz sela Markovac koje su entuzijastično napravile seosku biblioteku, a potom krenule sa projekcijama filmova, predstava, bibilioterapijom, te raznim sadržajima za najmlađe.

Medijska produkcija BeFem je tokom prethodnih godina serijom filmova beležila različite ženske inicijative, a povodom Međunarodnog dana žena na selu, u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (Heinrich-Böll-Stiftung), snimljen je film o mladim, obrazovanim ženama iz sela Markovac.

Autori filma podsećaju da, iako su glavne pokretačice kulturnog i društvenog života na selu, rad kao i problemi seoskih žena ostaju marginalizovani i nevidljivi.

– O ženskim problemima na selu retko govori. Seoske zajednice su često izrazito tradicionalne i patrijarhalne i otežavaju mogućnosti za lični i profesionalni razvoj žena, one su ekonomski, i na svaki drugi način ugroženije nego žene iz grada – navodi se u saopštenju autora filma „Kultura na seoski način: Seoski kulturni centar Markovac“.

Autori filma podsećaju da statistika pokazuje da je samo 17 odsto seoskih žena koje imaju pravo da upravljaju, ili su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, dok se 88 odsto kuća u selu nalazi u vlasništvu muškaraca.

O njihovom teškom položaju govori i činjenica da 60 odsto žena na selu uopšte nema uplaćeno penzijsko osiguranje. Radni dan žene na selu traje i do 15 sati, jer uključuje tradicionalne poslove vezane za kuću, bavljenje teškim fizičkim poslovima, kao i brigu o starijim članovima porodice.

Autorke filma „Kultura na seoski način: Seoski kulturni centar Markovac“ su Marija Mitalkov Popović i Milica Batričević iz Feminističkog kulturnog centra BeFem.

Film o mladim, obrazovanim i uspešnim ženama iz sela Markovac možete pogledati ovde.

D.P.

Foto: Izvor BeFem (printscreen)

Ostale vesti

back-to-top