Autorsko vođenje kroz izložbu u Umetničkoj galeriji

Postavljeno: 07.07.2022

U četvrtak, 7. jula  u 20 časova, u okviru izložbe: 60 dela iz zbirke Umetničke galerije biće organizovano autorsko vođenje kao mala šetnja i pregled 60 godina rada Galerije kroz koju vodi Biljana Grković, muzejska savetnica.

U Galeriji će danas započeti i poseban program „Iz naše zbirke“ u okviru kog će se prisutni upoznati sa delom jednog umetnika, ovom prilikom je to Marko Čelebonović, a priču o umetničkom delu i umetniku predstaviće Milica Rožman, doktorand na Odeljenju za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu.

Podsećamo da je izbor simboličkih 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala i predočava značaj pravovremenih otkupa i postojanja stalnog fonda za otkup u stvaranju zbirki, govori o odnosu ka likovnoj umetnosti, ukazuje na relevantna svedočanstava umetnosti prošlosti i važnost predstavljanja, prikupljanja, proučavanja, kao i podrške savremenoj umetnosti u stvaranju sadašnje kao i buduće baštine.

Sam izbor za postavku i izložbu koja se priređuje u jubilarnoj godini i insistiranje na praćenju hronološkog sleda nastanka dela, ukazuje i na izvesne umetničke pojave, pre svega, kao odraz indivudualnih umetničkih stvaralaštava, na promene u plastičkom jeziku slike, grafike, skulpture, crteža i izmene u pogledu samog umetničkog medija kao odraza duha vremena i okolnosti, obuhvatajući dela nastala od sredine 20. veka do kraja druge decenije 21. veka.

Izložba je otvorena do 23. avgusta 2022.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top