Ako putujete kolima na odmor, treba da znate …

Postavljeno: 03.07.2016

I dok oni koji uplaćuju letovanje preko turističke agencije moraju da razmišljaju o džeparcu, pasošu i eventualno putnom zdravstvenom osiguranju, oni koji u svom aranžmanu kreću na more, moraju da misle o svemu: putarinama, gorivu, međunarodnim dozvolama, ovlašćenjima, zelenom kartonu, dodatnoj opremi u automobilu

Tri najčešće “u svojoj režiji” destinacije srpskih turista su Grčka, Hrvatska i Crna Gora. Do njih se najbrže stiže, pojedinci u bivšim jugoslovenskim republikama imaju vikendice ili odsedaju u kućama svojih prijatelja, dok je severna Grčka relativno povoljna i građanima sa juga Srbije naročito, najbliža opcija. Međutim, nije dovoljno poneti pasoš i novac i ne razmišljati, a to naročito važi za one koji kreću automobilom. Pravila su svuda slična, ali postoje male razlike koje bi svako pre nego što krene na put trebalo da zna.

Na primer, kada se ide za Grčku, preko Makedonije, obavezan je zeleni karton. U Grčkoj i Hrvatskoj takva isprava nije potrebna, kao ni za bilo koju drugu zemlju EU.

– Zeleni karton, kao prepis polise osiguranja, traži se samo u zemljama koje nisu članice EU, dakle u Bosni i Makedoniji. Vadi se u osiguravajućoj kući u kojoj ste prilikom registracije vozila osigurani od autoodgovornosti. Naši osiguranici mogu izvaditi ovaj dokument u svim poslovnicama AMSS, a najbliže adrese se mogu naći na našem sajtu ili saznati telefonom 1987 kažu u Auto-moto savezu Srbije.

Međutim, dok je za Grčku, Crnu Goru i Makedoniju potrebno imati protivpožarni aparat u automobilu, za Hrvatsku nije neophodan. Za vožnju kroz Hrvatsku kao i za Crnu Goru nije potrebna ni međunarodna dozvola. Putno zdravstveno osiguranje nije neophodno ni za jednu od ovih zemalja, kao ni članstvo u AMSS, ali je i jedno i drugo i te kako poželjno ukoliko želite da na miru uživate u godišnjem odmoru.

MAKEDONIJA

Od Beograda do Niša putarina košta 730 dinara, a nešto malo manje od pet evra za istu stvar treba izdvojiti u Makedoniji. Za Makedoniju (kao i za BiH) je potreban “zeleni karton”, a gorivo je za nijansu, naročito dizel, jeftinije nego u Srbiji. Napomena koja važi za sve zemlje, jeste da svako ko vozi tuđi automobil mora imati ovlašćenje, osim u slučaju da se osoba na čije je ime vozilo nalazi u istom. Ograničenje na autoputu u Makedoniji je 130 na sat, a za nepoštovanje pravila kazne su od 20 evra za prekoračenje brzine veće od 20 kilometara na čas, do 300 evra koliko će vam uzeti za prolazak kroz crveno ili preticanje preko pune linije. Makedonska policija je i najrigoroznija kada je u pitanju plaćanje, te će vozaču koji napravi prekršaj oduzeti dokumente sve dok ne plati kaznu.

GRČKA

Na grčkim auto putevima ograničenje brzine je na 120 kilometara na čas. Kazne su, s druge strane, veoma oštre, od 40 evra za prekoračenje brzine do 350 evra za nevezan pojas i čak 700 evra za preticanje preko pune linije i prolazak kroz crveno svetlo. Svetla u Grčkoj ne moraju da budu upaljena, a osim standardne opreme u automobilu, uz PP aparat, svako ko nosi sočiva ili naočare mora da ima rezervne kod sebe. Za razliku od makedonske, grčka policija ne zadržava dokumenta kod sebe, ali daje nalog da se kazna plati u roku od 10 dana. Gorivo je skuplje nego u Srbiji.

CRNA GORA

Uz obavezne rezervne sijalice, točak, svetleći prsluk, trougao i prvu pomoć, i za Crnu Goru je potrebno imati PP aparat. Međutim, za ulazak u CG umesto pasoša može poslužiti i lična karta, dok deca identitet dokazuju zdravstvenom knjižicom. Kazne su od 30 evra za pojas, dok se prolazak kroz crveno svetlo kažnjava sa 70 evra. Cene goriva su u proseku kao u Srbiji, dizel je za nijansu jeftiniji, benzin skuplji.

HRVATSKA

Za one koji na odmor kreću iz Vojvodine ili Beograda hrvatsko primorje je najbliže. A osim blizine, plus je i to što nisu potrebne ni međunarodna dozvola, ni zeleni karton, kao ni PP aparat. Od Beograda do Zagreba stiže sa autoputem za nekoliko sati, a putarina košta nekih 16 evra. Autoputem se nastavlja i do Splita, Rijeke ili bilo kog drugog grada na obali, a ograničenja su 130 na sat. Kazne su od 66 evra do 140 evra koliko se kažnjava vožnja pod dejstvom alkohola.

Toliko o obaveznim stvarima, a za one neobavezne, ali poželjne ne bi bilo loše uputiti se na sajtovima ili u poslovnicama Auto-moto saveza i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prvi nude za svega 2.000 dinara godišnje niz popusta i pokrivanje troškova šlepovanja, dok drugi uz mali ili nikakav trošak (osim vremena) nude osiguranje i pokrivanje troškova u slučaju da se neko na putu razboli.

Tako uz osnovnu člansku karticu koja važi samo u Srbiji, košta 600 dinara i pokriva šlepovanje vozila u slučaju kvara ili saobraćajne nezgode, AMSS ima u ponudi i super člnasku karticu za one koji idu u inostranstvo. Za nju treba izdvojiti 2.000 dinara ili 200 dinara manje ukoliko se kupuje onlajn, a ona pokriva i šlepovanje u inostranstvu.

U AMSS za naš list kažu da sa super karticom može da se računa na besplatno šlepovanje vozila u slučaju kvara i to do 100 kilometara, ali i na šlepovanje vozila u slučaju saobraćajne nezgode i tu kilometraža nije ograničena.

– Osim toga, AMSS ovim pokriva i tri popravke godišnje, refundaciju troškova hotelskog smeštaja do tri dana u slučaju saobraćajne nezgode, šlepovanje vozila do prebivališta u slučaju saobraćajne nezgode, popravku vozila ili prevoz do najbližeg servisa, pravni savet, kredit za popravku, šlepovanje vozila ili prevoz porodice po garanciji uz depozit od 1.000 evra i niz drugih popusta – navode u AMSS.

Besplatno zdravstveno osiguranje

Srbija ima potpisane sporazume sa 20 zemalja u Evropi o besplatnom zdravstvenom osiguranju. Na tom spisku su, između ostalih, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, ali ne i Grčka. Za one koji imaju malo više vremena da odu po izveštaje lekara opšte prakse i zubara (koji su neophodni) ova opcija znači uštedu i do 40 evra u slučaju četvoročlane porodice. Putna polisa RFZO omogućava svima kojima je to potrebno mogu obratiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zateknu, bez ograničenja na državne ustanove ili bilo koju određenu mrežu zdravstvenih ustanova. RFZO u slučaju da imate njihovo osiguranje refundira troškove u roku od 14 dana. Za one koji ne žele da čekaju i pribavljaju dokumenta mogu da plate polisu osiguranja u bilo kojoj privatnoj osiguravajućoj kući. Cena za 10 dana po osobi je u tom slučaju u proseku 10 evra.

Ostale vesti

back-to-top