Sutra sednica Skupštine grada

Postavljeno: 19.06.2023

Odbornici Skupštine Grada Kruševca sutra odlučuju o vidovdanskim priznanjima, za nagradu predložen Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko – karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije

Na dnevnom redu 20. sednice Skupštine grada Kruševca je i završni račun budžeta za 2022. prema kome je Grad prošle godine prihodovao blizu 5 i po milijardi dinara, a potrošio oko 4,6 milijardi. Budžetski suficit na kraju godine iznosio je 915,4 miliona dinara.

Dodela vidovdanskih priznanja prva je od 29 tačaka dnevnog reda o kome će se sutra izjašnjavati odbornici lokalnog parlamenta. Za najviše priznanje, Vidovdansku nagradu predložen je Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko – karlovački i Patrijarh srpski gospodin Porfirije koga za Kruševac, kako je navedeno u obrazloženju, vezuju vojnički dani i početak intenzivnog bavljenja bogoslovljem, a prošle godine je u Manastiru svetog Luke u Bošnjanu osveštao veliko carsko zvono koje je u stiglo iz Rusije.

Osim Vidovdanske nagrade, na sutrašnjoj sednici Skupštine razmatraće se i predlozi za dobitnike plaketa i pohvala koje grad Kruševac dodeljuje na Vidovdan. Na listi za plakete je petoro, a za pohvale dvanaestoro kandidata.
Među tačkama dnevnog reda je i završni račun budžeta za prošlu godinu. Prema ovom dokumentu, gradski budžet je ostvario prihod od 5, 484 milijardi dinara, najviše od ustupljenih poreza, 3,3 milijarde.

Budžetski rashodi za prošlu godinu iznose 4, 568 milijardi dinara ili 82,56 odsto od prihoda. Oko milijardu dinara je potrošeno na kapitalne investicije, a 628 miliona na tekuće održavanje, što čini 36,38 odsto ukupnih rashoda. U budžetu je zabeležen suficit od 915,46 miliona dinara.

Odbornici će sutra još razmatrati odluke o izmeni namene zemljišta iz poljoprivrednog i šumskog u građevinsko u katastarskim opštinama Đunis, Bivolje i Jablanica, dva aneksa ugovora o redovnom i urgentnom održavanju lokalnih puteva sa preduzećima Tehnogradnja i Kruševacput, o realizaciji programa poslovanja javnih preduzeća za prvi kvartal ove godine, kao i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja za prvih šest meseci 2023.

Na sutrašnjem skupštinskom zasedanju doneće se i odluka o tome da Grad Kruševac slobodnom pogodbom kupi poslovni kompleks u Ulici majke Jevrosime. Reč je o delu imovine preduzeća Hemofluid, nekadašnjeg FAM-a.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top