Umesto destilovane vode u respiratorima završilo sredstvo za dezinfekciju!

Postavljeno: 08.09.2021

Umesto destilovane vode u respiratorima završilo sredstvo za dezinfekciju!

Zahvaljujući blagovremenoj reakciji medicinskih radnika, opasno sredstvo koje se umesto destilovane vode našlo u respiratorima u kruševačkoj Kovid bolnici, sprečene su posledice po obolele koji su na te aparate priključeni, prenose mediji

Sredstvo koje se našlo u respiratorima zabranjeno je za unutrašnju upotrebu, istog je izgleda kao ono koji se koristi u lečenju pacijenata na veštačkoj ventilaciji, ali ih razlikuje natpis.

Kako je medijima objasnio direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, Zoran Perišić, to što se dezinficijent našao u destilovanoj vodi, posledica jeljudskog nemara.

-Nadzorom je ustanovljeno da je napravljena greška prilikom ispiranja posude jer nije uklonjena kompletna količina dezinficijensa. Kolika je bila koncentracija tog sredstva, da li je bilo opasno, agresivno, to ne mogu da kažem. Važno je da je na vreme prepoznato jer destilovana voda ne sme da ima promene ni u boji, niti u mirisu ni ukusu- kazao je Perišić.

Rastvor u kome se nalazilo i sredstvo za dezinfekciju, kako je rekao, u crvenu zonu ušao je kako bi bio nasut na respiratore. Prilikom sipanja, osoblje je primetilo da postoji miris koji destilovana voda nema.

-Odmah su zaustavili dalje prema pacijentima da se to koristi, nije bilo uključeno ni kod prvog ni kod tog drugog kad smo zaustavili, tako da nikakve posledice po pacijente nije bilo, jer praktično to nisu inhalirali- rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, preduzete su sve mere da se ovakav propust ne ponovi, a juče je i Kovid bolnici bila i zdravstvena isnpekcija.

-Nismo hteli da pravimo nikakve eksperimente. Celu seriju destilovane vode smo bacili. Rastvor će se spremati pod većim nadzorom kako bi se izbegla svaka mogućnost da se ova situacija ponovi- rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Ostale vesti

back-to-top