Obeležen Dan pismenosti – Petina građana Rasinskog okruga bez osnovne škole

Postavljeno: 08.09.2021

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, podsećamo na njenu važnost i skrećemo pažnju da je u Kruševcu nešto više od 15 odsto građana bez školske spreme ili ima nepotpuno osnovno obrazovanje, dok ih je u Rasinskom okrugu 19 odsto. Na važnost obrazovanja podsetili su nas i osnovci, đaci OŠ „Jovan Popović“, koji su, u saradnji sa ovdašnjim Kulturnim centrom i Insta – grupom Dnevna doza pravopisa, pripremili program

Podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2017. godine pokazuju da je u Rasinskom okrugu, u kome ima nešto više od 209 hiljada stanovnika straijih od 15 godina, 40.196 lica bez osnovnog obrazovanja ili ima nepotpuno osnovno obrazovanje. U Kruševcu ih je 16.986, među ukupno nešto više od 110 hiljada starijih od 15 godina. S druge strane, završenu četvorogodišnju školu u Kruševcu ima 26.902 osobe, a diplomu visokog obrazovanja svega  9.929.

Na važnost obrazovanja, povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obeležava danas, ukazali su članovi „Jovanovaca“, dramske sekcije OŠ „Jovan Popović“ koji su u saradnji sa ovdašnjim Kulturnim centrom i Insta – grupom Dnevna doza pravopisa pripremili program.

„Jovanovci“ su u podne ispred KCK-a odigrali dečiju predstavu @Instabajka u režiji Tamare Milutinović, po ideji Vasilija Stankovića. Takođe, na Trgu glumaca su nešto ranije postavljena dva panoa sa posterima sa čestim pravopisnim greškama i uputstvima o tome šta je pravilno.

Jedan od roditelja prisutnih na predstavi Danijel Ajduk je za naš portal odgovorio na pitanje o važnosti pismenosti za jedan narod:

-Pismenost je identitet naroda, da nemamo pismenost svakim korakom bismo išli natrag. Od pismenosti sve kreće. Da nije pismenosti ne bi bilo ni doktora ni lekara, ni profesora. Pismenost jednog naroda govori koliko smo na nivou drugih država i samih nas.

Današnjem događaju prisustvovalo je mnogo đaka, ali i odraslih koji su došli da podrže aktere ili da pogledaju predstavu. Za učenike pismenost je, kako su nam kazali, važna zbog samopouzdanja, ali i zbog budućnosti i mogućnosti nalaženja pravog posla.

Inače, predstava @Instabajka je osmišljena kao bajka tradicionalnih motiva isprepletana modernim tehnologijama, kako bi se junaci jedne bajke ponašali da su imali pristup društvenim mrežama. Dramatična priča, u kojoj princeza nestaje izgubljena u šumi i nailazi na, naizgled strašnog zmaja, biva razbijena šaljivim tonom i pričom o pratiocima na društvenim mrežama, instagram pričama, te razgovorima, između likova u predstavi, koji se odvijaju putem vibera. Završni deo predstave bio je posvećen opreznosti na internetu i društvenim mrežama, te je kroz pesmu publici skrenuta pažnja da ne treba sve lajkovati, deliti niti pratiti i da na internetu treba biti obazriv.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top