Hristos vaskrse! Srećan praznik!

Postavljeno: 02.05.2021

Dan Hristovog vaskrsenja proslavljaju danas pravoslavni vernici u Srbiji. Vaskrs ili u narodu uobičajen naziv Uskrs, slavi se kao jedan od najradosnijih dana u hrišćanstvu, dan praštanja i ljubavi. U pravoslavnim hramovima u ponoć je služena Vaskršnja liturgija, a danas se u krugu porodice priprema bogata praznična trpeza posle dugog vaskršnjeg posta

Vaskrs je najvažniji hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i Srpska pravoslavna crkva pozvali su vernike na „radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života“ i posebne molitve uputili obolelima od kovida, lekarima i medicinskom osoblju.

U Poslanici se poziva na očuvanje crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva „protiv podela i nesuglasica“.

„Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“, navodi se u poslanici, uz poruku da su uz njih „svi pravoslavni narodi sveta“, i „svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi“.

Posebne poruke upućene su i vernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedonij, kao i Srbima u rasejanju.

“Radosnim vaskršnjim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, koji živite širom sveta, vas koji ste daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih. Znajte da vaša Svetosavska Crkva neprestano brine o vama kao neraskidivim delovima našeg naroda“, poručili su partijar Porfirije i arhijereji SPC.

Vaskrs se slavi tri dana, a za to vreme se vernici pozdravljaju rečima „Hristos vaskrse“ na šta se odgovara „Vaistinu vaskrse“ .

Ostale vesti

back-to-top