Kruševljanke najradije gaje muškatle

Postavljeno: 02.05.2021

Lepo vreme mnogi koriste da posade cveće i raznobojnim biljakama ukrase terase i dvorišta. Prodavci cveća kažu da su cene iste kao prošle godine, a da se najviše kupuju muškatle, petunije i begonije, jer su jeftine i lake za održavanje

Zelene pijace u Kruševcu šarene se od prolećnog cveća. Prodavačica O.R. kaže da ove godine u ponudi ima više od 20 vrsta, a da su cene godinama nepromenjene.

– Sve je poskupelo, samo cveće nije. Cena zavisi od veličine biljke, vrste i saksije. Najviše se prodaju muškatle i male begonije, takozvane bombonice, one su najeftinije. Ove biljke nisu zahtevne, begonija dobro podnosi toplotu i umereno je treba zalivati tokom leta, može se saditi u saksiji ili u bašti, postoji u crvenoj, beloj i ružičastoj boji – kaže ona.

M.L. sa susedne tezge, kaže da se najviše prodaju viseće muškatle, jer je za druge biljke do skoro bilo hladno.

– Muškatlu svaka žena ima u kući, ima ih u raznim bojama, a cvetaju od proleća do jeseni. Vole sunce, ali nije dobro da budu na jakom suncu, treba ih redovno polivati. Ove  muškatle što sad imamo su hibridi, nema više onih kakve su nekad bile. Petunija kad se kupi prvo treba da se presadi u veću saksiju, može da bude na suncu, pravi lepe žbuniće – navodi ona.

Prema njenim rečima svako cveće traži pažnju.

– Ko voli da gaji cveće, on se tome posveti i proučava ga. Svaki cvet traži brigu – ističe ona.

U kruševačkoj cvećari, Art & Decoration, Kruševljanke pazare baštensko i saksijsko cveće. Za koje će se opredeliti zavisi od enterijera, eksterijera, ali i ukusa. Kombinacijom više vrsta može se dodatno oplemeniti izgled bašte i terase.

Dvorišta se ulepšavaju hortenzijama, patuljastim ružama, ukrasnim bršljenom i ljiljanima. Za terasu bih svima preporučila viseće muškatle ili belagone u kombinaciji sa jadranskom lepoticom ili bršljenom. Jadranska lepotica je brzorasteća puzavica, koja dobro podnosi toplotu i idealna je za osunčana mesta. Dipladenija je takođe idealna za terasu, to je višegodišnja biljka koja ne mrzne, cvet joj traje tokom celog leta, voli sunce, mada se može čuvati i u senovitim delovima, preko zime se unosi, a na proleće reže i iznosi na sunce. Ona ne traži puno vode i treba oprezno da se zaliva, jer ako se često zaliva listovi žute i opadaju –  objašnjava Ivana Janković iz ove cvećare.

Hortenzije, muškatle, dipladenije, ljiljani, ruže, kaliope, begonije, oplemenjuju prostor svojom lepotom, a na nama je da im posvetimo pažnju, redovno zalivamo i uživamo u njima.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top