Најважније је одупрети се страху

Postavljeno: 09.12.2015

Мајор израелске специјалне јединице ЈАМАМ на семинару у Крушевцу

У оквиру Фестивала бориличких вештина мајор Ави Нарди презентовао је израелску борилачку вештину капап, која је настала касних тридесетих и почетком четрдесетих година прошлог века и чија је историја нераскидиво везана за израелске специјалне јединице

У Крушевцу је, у оквиру Фестивала бориличках вештина, гостовао мајор у резерви израелске специјалне јединице ЈАМАМ Ави Нарди. Он је експерт за капап – аутентичну израелску борилачку вештину, специфичну по томе што је нераскидиво везана за израелске специјалне јединице (за које се годишње пријави преко 12 хиљада особа, али обуку прође само десеторо њих) и комбинује елементе брзине, координације, стратегије, снаге и флексибилности. Нарди је од пете године у „рингу“, а након пензионисања кренуо је да обучава елитне војне и полицијске јединице, али и цивиле у целом свету.

Мајор Нарди је након показних вежби у Крушевцу одржао и семинар о тероризму у свету и борилачким вештинама у блиском сукобу и самоодбрани од нападача.

– Није случајно што је изабрао Крушевац као место одржавања свог семинара из капапа, јер је, по његовим речима, Крушевац поред Београда један од највећих центара и расадник нових талената ове борилачке вештине – истакао је Немања Ђорђевић, тренер крушевачког капап клуба Вукови.

Капап (у преводу значи борба лицем у лице), како смо овом приликом могли да сазнамо, поред техника празним рукама представља и обуку одбране од наоружаних нападача хладним и ватреним оружјем. Притом је врло ефикасан у примени како у стојећем положају, тако и у партеру и саставни је део обуке  за војне и полицијске јединице, али  и за цивилни сектор, а врло ефикасне технике у борби без обзира на величину противника су оно што чини капап одличним системом самоодбране.

– Специјална израелска јединица има доста посла јер јури најтраженије терористе у Израелу, који су самим тим и међу најтраженијим у свету. Зато ми је била част да будем тренер борилачких вештина и самоодбране у тој јединици, преузимајући на себе и изузетно озбиљне обавезе. Заиста сам поносан на то, јер да ово не радимо, свет би, верујте, изгледао доста ружнији него што јесте – рекао је мајор Нардија, појашњавајући како је капап најпре био присутан у војној и полицијској пракси, да би тек касније изашао из тих оквира. – Најпре сам подучавао своје јединице од око 100 људи, а када сам постао цивил, нарочито после 11. септембра 2001. године, проширио сам своје деловање и популаризацију капапа.

По речима мајора Нардија, осим Крушевца, у коме постоје два капап клуба, одличну сарадњу има и са клубовима из Београда и Пожаревца. Поводом актуелне ситуације везане за тероризам у свету, поручио је да је основни циљ свих терористичких група ширење страха, чему се грађанство мора одупрети.

Град Крушевац важи за један од највећих центара борилачких вештина у Србији и једини у континуитету одржава аутентичну манифестацију Фестивал борилачких вештина.

Ostale vesti

back-to-top