Narodni muzej prikuplja građu za izložbu posvećenu emigraciji iz Kruševca

Postavljeno: 18.01.2017

Narodni muzej Kruševac priprema izložbu posvećenu političkoj i ekonomskoj emigraciji iz Kruševca i okoline od početka dvadesetog veka do danas. Otvaranje izložbe je planirano za prvu polovinu 2017. godine

Za potrebe izložbe, tokom narednih meseci prikupljaćemo materijal vezan za kretanja stanovništva ka većim gradovima i inostranstvu iz privatne dokumentacije kruševačkih porodica čiji su članovi privremeno ili zauvek napustili zavičaj u potrazi za boljim životom – poručuju iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

Od vremena Despota Stefana, najpoznatijeg Kruševljanina koji je u petnaestom veku napustio rodni grad premestivši prestonicu u Beograd, mnogi su umni, mladi i čestiti ljudi otišli iz Kruševca. Ostvarili su „tamo daleko“ blistave karijere, unapredivši umetnost, nauku i kulturu ili pak ispunili planove vezane za ekonomski status svojih porodica.

– Naša izložba će biti posvećena upravo tim ljudima i njihovim potomcima. Razlozima, povodima, društvenim i privatnim okolnostima koje su ih nagnale da napuste prostor kome pripadaju. Pričama i fotografijama, svedočanstvima različitih sudbina čiji je zajednički imenitelj – odlazak iz rodnog grada – rečeno je za krusevacgrad.rs u Kući Simića.

Vaše fotografije, pisma, dokumenta i kraće istinite priče vezane za odlazak i život u inostranstvu možete dostaviti do sredine marta 2017. godine.

Osobe za kontakt:
Zorana Drašković i Vesna Bogdanović u Kući Simića, Majke Jugovića 2, radnim danima od 09.00 do 15.00 i
Aleksandar Miletić u Narodnom muzeju Kruševac, Trg despota Stefana 15, radnim danima 09.00 do 14.00,

Telefon: +38137442301
Adresa elektronske pošte:
[email protected]

Ostale vesti

back-to-top