Žene u preduzetništvu: Aleksandra Pavlović

Postavljeno: 14.01.2025

– S obzirom da smo se suprug i ja, nakon studiranja i života u Beogradu, vratili u Brus gde posla nije bilo, odlučili smo da krenemo sa preradom voća i povrća, prvenstveno divljih kultura koje su zastupljene ovde kod nas, podno Kopaonika. Tako sam došla na ideju da otvorim firmu koja se zove „Varjača i šerpa“ u kojoj je glavna delatnost prerada i konzerviranje voća i povrća, pa trenutno pravimo razne džemove, sokove i ajvar.

Piše: Nikola Lazić

Započinje svoju priču Aleksandra Pavlović diplomirani inženjer poljoprivrede, odnosno hortikulture. Nakon završetka studija na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, udala se i zajedno sa suprugom odlučila da se vrati u zavičaj. U nedostatku posla, rešila je da 2019. godine osnuje firmu „Varjača i šerpa“ gde se na šporetu na drva i uz pomoć pomenutih kuhinjskih pomagala pripremaju autentični srpski proizvodi po tradicionalnoj recepturi.

Mlado domaćinstvo Pavlovića se nalazi u selu Tršanovci koje je „prilepljeno“ uz Brus. Naša sagovornica navodi da su joj važnu pomoć u pokretanju sopstvenog biznisa pružili ljudi iz Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

– Oni su mi dali vetar u leđa da osnujem firmu kako bih imala razne benefite. Upravo su mi ljudi iz Agencije pisali biznis planove pomoću kojih sam dobila kredit i određenu subvenciju za mašine, a takođe sam nedavno dobila i nepovratnu subvenciju za žene preduzetnice na selu u iznosu od 500 hiljada.

Dodaje da je podrška porodice presudna i jako važna, s obzirom da ima dvoje male dece, a u poslu je zajedno sa suprugom.

– Jako je teško balansirati između poslovnog i privatnog života. Zajedno smo suprug i ja u ovom poslu, imamo dvoje male dece i zaista je teško jer ponekad radimo i dvadeset sati dnevno i sve smo u firmi, pogotovo ja. Teško je, ali bitna je upornost i da kad naiđemo na neku prepreku nema odustajanja.

Organska proizvodnja ima kvalitet koji ne može da se meri sa mašinskim i fabričkim proizvodima. Do zdrave hrane bez konzervansa i veštačkih zaslađivača se dolazi teže, jer se sve radi ručno što zahteva više vremena i truda. Upravo zbog toga je prisutna razlika u ceni, ali je vrednost ovakve hrane nemerljiva za zdravlje ljudi.

– Od najpopularnijih proizvoda izdvojila bih premium proizvode kako ih mi zovemo, a to je cepkani ajvar, odnosno ajvar od cepkane paprike, slatko od šljiva sa orasima, slatko od dunja sa orasima i sokove od maline i borovnice. Svi naši proizvodi su izuzetno poznati u Beogradu gde nam je glavno tržište i možete nas naći po nekim poznatim restoranima. Zaista, naša najbolja reklama jeste kada ljudi probaju i pričaju o tome – istakla je Aleksandra Pavlović, koja je i autorka receptura za proizvode u svojoj firmi, a ujedno ima i savet za žene koje planiraju da pokrenu sopstveni biznis.

– Bitno je da probaju, pa je najlakše odustati. Uvek treba započeti nešto ukoliko postoji ideja, pa kako bude. Što se tiče naših planova za budućnost, oni podrazumevaju da napravimo novi proizvodni prostor, da se to proširi, pa možda da krenemo i sa izvozom. Ipak, najvažnije je da nemamo nameru da kvarimo kvalitet naših proizvoda.


Korisni saveti – finansijsko upravljanje

Za uspešno upravljanje finansijama neophodno je poznavati strukturu i sadržaj finansijskih izveštaja: Bilans stanja, bilans uspeha i neto novčani tok. Nažalost, privrednice se oslanjaju na knjigovođe i eksterno vođenje knjiga, te u skladu sa tim nisu dovoljno informisane o finansijskoj poziciji sopstvenog preduzeća. To im otežava pregovaračku poziciju sa potencijalnim partnerima, rast i razvoj firme i prelazak u narednu fazu poslovanja. Neretko se dešava da nemaju finansijski plan poslovanja ili da postojeći ne prilagođavaju u skladu sa promenama internih i eksternih faktora.

Zbog toga ih iz Privredne komore savetuju da finansijski plan bude ažuriran i obuhvati sledeće elemente: obračun rezultata poslovanja, finansijske izveštaje, finansijsku analizu, pokazatelje efikasnosti, investiciona ulaganja i izvore finansiranja. Ova znanja mogu značajno da olakšaju privrednicima neminovne promene u načinu poslovanja, kao i spremnost za uvođenje novih tehnologija i prelazak na savremene i modernije poslovne procese.

 

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top