Završen 27. Festival Zlatna kaciga”- tema za naredni: Most

Postavljeno: 02.04.2019

Tradicionalno, završno veče Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, kao i uvek organizovano je 1. aprila, na svetski Dan šale, ali i dan rođenja velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Dodeljena su festivalska priznanja, publika u sali Kruševačkog pozorišta uživala je u pobedničkim pričama, pesmama, aforizmima, ali i anegdotama, a objavljene su i teme za narednu, 28. Zlatnu kacigu. Za odrasle, tema je “Most”, a za mlade “Ne znam”

Oko 250 autora, iz 47 zemalja, 629 karikatura, 24 priče, 32 pesme i 752 aforizma, cifre su koje su  više puta u toku završne večeri 27. Međunarodnog festivala humora i satire “Zlatnha kaciga” ponovili govornici ilustrujući značaj i popularnost Festivala kojise smatra najvećim ove vrste u regionu.

Festivalski događaji koji traju čitave godine, sublimiraju se u večeri kada se dodeljuju najviša priznanja i kada se, ujedno slavi i rođendan najvećeg od svih velikana srpskog glumišta u oblasti komedije, Miodraga Petrovića Čkalje. Na to je podsetila direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević, reklavši da Čarapani često ponosno ističu da je Kruševac grad iz koga su potekla velika glumačka imena, te da bi Čkalja, ovog 1. aprila proslavio 95. rođendan.

– Ovaj festival je punih 27 godina najprestižniji u regionu i kao takav je 1996. godine registrovan u Asocijiaciji najboljih festivala u Njujorku – dodala je Kaplarević i podsetila na brojne programe koji su pratili ovogodišnji Festival. Zahvalila se pokrovitelju Festivala, gradu Kruševcu na podršci i pomoći u organizovanju ovog velikog događaja za koji se, kako je rekla, može reći da je postao “brend prestonog grada kneza Lazara”. Pozvala je, potom gradonačelnicu, Jasminu Palurović da se obrati publici.

Zahvaljujući ovom festivalu, Kruševac je svakog Prvog aprila domaćin najboljim satiričarima, humoristima, afotrističarima, karikaturistima, pozorišnim i filmskim stvaraocima iz naše zemlje, ali i inostranstva – ocenila je gradonačelnica.

U ime grada i svoje lično ime upućujem iskrene čestitke svim laureatima koji ovoj manifestaciji daju vrednost, veličinu i način da ovoliko godina traje. Danas je Prvi april, Dan šale, ali verujte, sve je stvarno. I nagrade i dobitnici – našalila se na kraju Palurović.

Brojna festivalska publika potom je imala priliku da pozdravi dobitnike priznanja u više festivalskih kategorija, da čuje priče, pesme i aforizme koji su ove godine zaslužili Zlatne kacige, ali i da se nasmeje na anegdote koje je sa njima podelio gost večeri, poznati glumac Pozorišta na Terazijama, Aleksandar Dunić.

Kruna večeri je, svakako nagrada za životno delo koja je ove godine dodeljena velikom srpskom književniku, dugogodišnjem uredniku dramskog programa Radio televizije Srbije, autoru kultnih drama, filmova i serija poput “Šešira profesora Koste Vujića”, “Lajanja na zvezde”, “Vuka Karadžića”. Zbog zdravstvenog stanja sprečen da dođe na uručenje nagrade, Vitezović je zamolio svog prijatelja, pesnika Ljubišu Đidića da to učini umesto njega. Primajući priznanje iz ruku Violete Kaplarević, Đidić je rekao da je, po Vitezovićevoj želji, tog prepodneva odneo cvet na spomen bistu Miodraga Petrovića Čkalje.

Veliko zanimanje publike izazvala je dodela viteške titule “Ser Hardi”, novinaru Milomiru Mariću. Novi Vitez od Čarapanije je, uz par vunenih čarapa, i figuru Čarapana za gradonačelnicom ponovio reči viteške zakletve a potom konstatovao da je “došlo vreme da i on postane vitez “, te da “to nije moglo da se desi drugog dana nego1. aprila”.

– Žalosno je što su Branislav Nušić, Sterija i ostali pisaci 19. Veka i dalje najsavremeniji srpski pisci. Kao  da se u Srbiji za dva veka ništa nije promenilo. I dalje vladaju “Sumnjiva lica”, “Gospođe ministarke” i svi smo mi, manje više,  “Ožalošćena porodica” – rekao je Marić. Za sebe je rekao da je samozvani Ministar  za odmor i razonodu u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg festivala za odrasle bila je “Veze”. Nagradu “Rade Brka”za priču “Veze” osvojio je Đokica Miljković iz Novog Sela. Priznanje je, umesto njega primio Milko Stojković, a uručila mu je supruga Radeta Brke, Bisa Savić.

Zlatnom kacigom za pesmu “Moje žitije preko veze”  nagrađen je mladi autor Nikola Stojanović iz Velike Kruševice, prvu nagradu za priču dobio Miladin Berić iz Banjaluke, autor priče “Preko reda”, dok je Zlatna kaciga za aforizam “Tata, je l’ mogu ja da istražim da li u našoj firmi ima nepotizma?”, pripala je Dejanu Ristiću iz Kruševca koji je kratko prokomentarisao da je bilo lako ove godine dobiti nagradu, jer je samo ove godine ona mogla biti data “preko veze”.

Nagrada za karikaturu pripala  je francuskom autoru Šaroku Hejdariju. Autor nije bio tu da primi priznanje, ali će mu, kako je najavljeno, ono biti uručeno dogodine kada Kulturni centar organizuje izložbu njegovih karikatura.

Na kraju večeri, glavni i odgovorni urednik Kulturnog centra, Nenad Blažić, saopštio teme za naredni, 28. po redu Festival. Tema za odrasle je “Most, a za mlade do 18 godina “Ne znam”.

 

 

Ostale vesti

back-to-top