Zaustavljen otpad u jezeru Ćelije, zbog padavina problemi u više kruševačkih sela

Postavljeno: 31.01.2021

Zahvaljujući čeličnoj sajli sa džakovima i stiroporom koji su na jezeru Ćelije radnici Vodovoda i ribočuvarske službe Rasina razvukli sprečen je ulazak velike količine otpada u vodozahvat. Poomenuta sajla je postavljena juče zbog naglog skoka Rasine nakon kiša koje su u Kruševcu padale 29. na 30. januara

U kruševačkom Odeljenju za vanredne situacije navode da su u toku kontakti sa preduzećem “Srbijavode” i Ministarstvom životne sredine kako bi se sprečilo ugrožavanje vodozahvata sa koga se vodom snabdeva 105 hiljada potrošača.

Zbog pomenutih padavina u Đunisu je došlo do izlivanja Ribarske reke, a jedan strana kolovoza puta Kruševac – Deligrad – Niš je pod vodom te se saobraćaj u tom delu odvija jednom stranom puta. Situaciju prate saobraćajna policija i putarske ekipe, a za sada nisu ugrožena 22 domaćinstava i 3 privredna subjekata u zoni ispod zelezničke pruge Beograd – Niš – Skoplje.

Iz Odeljenja za vanredne situcije saopštavaju i da je u Kapidžiji velika količina komunalnog otpada ugrozila dva mosta te da će JKP u najkraćem roku otkloniti taj otpad.

Takođe, na putu II reda Krusevac – Prokuplje preko Jastrepca, na mostu na Trmčarskoj reci “Kruševacput” je izvršio privremenu sanaciju desne obale uzvodno od mosta čime je sprečeno dalje oštećenje mosta.

„Vodovod“ je sanirao kvar na glavnom vodu mesnog vodovoda u Velikom Šiljegovcu i time uspostavio snabdevanje vodom za sedam hiljada korisnika.

Skele u Šancu, Beloj Vodi i Kukljin nisu ugrožene.

Vodostaj na Južnoj Moravi, na mernoj stanici Mojsinje popodne je bio 421 cm i prešao je granicu vanredne odbrane od poplava, a vodostaj je u mirovanju.

Na Zapadnoj Moravi na mernoj stanici Jasika popodne je vodostaj bio na 143cm, sa tendecijom daljeg rasta, ali nije prešao granicu redovne odbrane od poplava.

Na Rasini na mernoj stanici Ravni vodostaj je bio na 167cm i u opadanju.

Tokom noci 31.januar na 01. februar vatrogasci, pripadnici komunalne milicije i Elektrodistribucije dežuraju i obilaze ugrožena područja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top