Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole postupanja policije tokom protesta u Beogradu 

Postavljeno: 09.07.2020

Na osnovu informacija i video zapisa u medijima na kojima se vidi postupanje policijskih službenika  tokom protesta u noći između 7. i 8. jula 2020. godine ispred i u okolini Narodne skupštine i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, navodi se u saopštenju koje je Zaštitnik građana uputio medijima

Kako stoji u saopšenju, predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana su, radi utvrđivanja činjenica  otišli u nenajavljenu posetu PU za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovarali sa nadležnima i upoznali se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći između 7. i 8. jula, te prisutvovali  suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu.

U narednom periodu neposredno će pratiti zdravstveno stanje svih povređenih lica, navodi se u saopštenju u kome se još kaže da će Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana ubuduće na licu mesta pratiti postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu. 

Zaštitnik građana podseća da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Republika Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u ovoj oblasti.  

On poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja. 

“Osuđujući svaki vid nasilja Zaštitnik građana apeluje i na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta u Srbiji da na miran i dostojanstven način  iskazuju svoje stavove, bez sukoba sa službenim licima i uništavanja imovine. Istovremeno ih poziva da se obrate Zaštitniku građana u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima”, stroji u saopštenju Zaštitnika građana povodom pokrenutog postupka kontrole rada policijskih organa. 

Ostale vesti

back-to-top