Zaraženi komarci registrovani u više gradova i opština

Postavljeno: 06.08.2020

Iako se prvi oboleli od groznice Zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koje prenose komarci, uglavnom registruju u drugoj polovini jula, u ovoj godini do sada nije potvrđen nijedan slučaj obolevanja u našoj zemlji. U zemljama u okruženju u ovoj sezoni prijavljeno je ukupno sedam  slučajeva obolevanja -šest u Grčkoj i jedan u Rumuniji

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu  najveće aktivnosti komaraca, u drugoj polovini jula i tokom avgusta. 

Prema podacima Instituta Batut, tokom jula nije potvrđen nijedan slučaj obolevanja u našoj zemlji, s tim da je evidentirano prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila kod domaćih komaraca, u desetak gradova i opština širom Srbije, ne i na teritoriji grada Kruševca.

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok će čovek slučajni, odnosno, slepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Većina inficiranih osoba ( oko 80 odsto) nema nikakve simptome i znake bolesti, dok se kod manjeg procenta zaraženih (oko 20 odsto) javljaju simptomi slični gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Kod pojednih osoba dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa,  simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, tremori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad  75 godina života.

S obzirom da u našoj zemlji ima komaraca koji prenose groznicu Zapadnog Nila, oprez je itekako potreban. Pre svega, savetuje se upotreba repelenata prilikom boravka u prirodi, nošenje  odeće svetlije boje i dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najintenzivija aktivnost komaraca ( u sumrak i zoru), upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje šuma i močvara. 

U humanoj populaciji, Groznica Zapadnog Nila zvanično je u Srbiji registrovana 2012. godine. Od 2012. do 2019. ukupno je registrovano 1016 slučajeva obolevanja, a u istom periodu beleži se i 98 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjme od groznice Zapadnog Nila. 

Savet građanima je da se u slučaju pojave bilo kakvih simtoma koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim obolenjem, odmah jave svom izabranom lekaru.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top