Za čistu energiju i energiju efikasnosti

Postavljeno: 25.05.2024

Grad Kruševac se je i ove godine među 137 lokalnih samouprava koje su se obavezale da će sprovesti program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Ovaj program je podržan subvencijama države, a sredstva koja su obezbeđena za domaćinstva iznose oko dve milijarde dinara, što je za deset odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

Ana Prvanov, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, energetiku i održivi razvoj, potpisala je u ime Grada Kruševca ugovor o sufinansiranju dela programa energetske sanacije. Prema ovom dokumentu, ukupna sredstva za ove svrhe iznose 25 miliona dinara, pri čemu Ministarstvo obezbeđuje polovinu, a isti iznos izdvaja i gradski budžet.

Naglašava se da subvencije mogu biti i do 65 procenata, a od ove godine postoji nova mogućnost za energetski ugrožene kupce, koji mogu dobiti subvenciju i do 90 odsto od ukupne vrednosti programa.

Ovi programi omogućavaju građanima da apliciraju za zamenu stolarije, fasade, izolaciju, zamenu kotlova te postavljanje solarnih panela i kolektora.

Javni pozivi za građane će biti raspisani do kraja jula. Prošle godine, 160 Kruševljana je potpisalo ugovore koji su se odnosili na sufinansiranje u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Foto: Pixabay

M.M.

 

Ostale vesti

back-to-top