Voda na javnim česmama samo za tehničku upotrebu!

Postavljeno: 13.09.2021

Današnja havarija i nestanak vode za piće u Kruševcu i delu Rasinskog okruga ponovo je aktuelizovala pitanje ispravnosti, odnosno, mogućnosti korišćenja vode na javnim česmama. Poslednja kontrola kvaliteta vode na tim izvorištima rađena je krajem prošle godine, tako da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je ispravna za piće, kažu u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje

U Zavodu navode da analize koje su rađene pre nepunih godinu dana nisu merodavne jer, kako objašnjavaju, kvalitet vode na pojedinim prirodnim izvorištima je promenljiv i kontrola bi trebalo da se radi najmanje na tri meseca.

Kako je poslednja analiza rađena krajem prošle godine, ne zna se da li je u ovom trenutku voda na javnim česmama bakteriološki ispravna, pa se i ne preporučuje za piće, pripremanje hrane, pranje sudova i ličnu higijenu.

Preporuka građanima je da vodu sa javnih česama, kojih je 30-tak na teritoriji grada Kruševca, mogu da koriste samo kao tehničku.
Podsećamo, nakon pauze od skoro sedam

godina, sa kontrolom kvaliteta vode na prirodnim izvorištima, ponovo se krenulo krajem 2020., kada je u Gradskoj upravi našoj redakciji rečeno da su sredstva za te namene obezbeđena i da će se monitoring raditi na svaka tri meseca. Međutim, od tada do danas urađena je samo jedna analiza.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top