Voćna vina sinonim za uživanje

Postavljeno: 23.04.2024

Voćna vina predstavljaju izvor uživanja zbog raznovrsnosti ukusa i aroma koje pružaju. Njihova umerena konzumacija može doneti i potencijalne zdravstvene koristi, čineći ih prijatnim izborom za ljubitelje vina i one koji žele da uživaju u raznolikosti voća na jedinstven način.

Voćna vina su vrsta vina koja se prave od različitog voća osim grožđa, kao što su kupine, jabuke, kruške ili višnje. Tehnike proizvodnje ovih vina variraju, a ukus i aroma mogu se znatno razlikovati u zavisnosti od vrste voća koje se koristi. Proces proizvodnje voćnih vina obično započinje muljanjem ili pasiranjem voća, a zatim se ono kombinuje sa vodom i šećerom kako bi se dobila mešavina poznata kao mošt. Kvasci se dodaju u mošt kako bi započela fermentacija, koja može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od vrste voća i uslova fermentacije. Tokom fermentacije, kvasac pretvara šećer iz mošta u alkohol i ugljen-dioksid. Nakon završetka fermentacije, vino obično odležava nekoliko meseci kako bi se omogućilo razvijanje ukusa i sazrevanje vina.

Voćna vina se mogu praviti od jedne vrste voća ili mešavine voća, a izbor voća može imati značajan uticaj na ukus i aromu vina. Na primer, vino od jagode je često laganog i voćnog ukusa, sa jarkom, osvježavajućom kiselinom, dok vino od kupine može biti punog tela i taninskog, sa zemljanim i začinskim notama. Neka voćna vina su obogaćena dodatnim alkoholom kako bi se povećala njihova stabilnost i potencijal starenja. To uključuje dodavanje destilovanog jakog pića, kao što je rakija ili votka, vinu tokom ili nakon fermentacije.
Pored toga što se služe kao desertna vina ili kao osvežavajući napitak tokom letnjih meseci voćna vina se takođe mogu koristiti u kuvanju ili kao osnova za koktele.

Najpopularnija voćna vina variraju u zavisnosti od regiona i dostupnosti različitog voća. Međutim, neka od voćnih vina koja se najčešće prave i konzumiraju širom sveta uključuju:

– Vino od jabuke – Poznato i kao tvrdi jabukovač, popularno voćno vino koje se pravi od fermentisanog soka od jabuke. Često se konzumira kao osvežavajući napitak tokom jesenjih meseci.

– Vina od bobičastog voća – Vina napravljena od raznih vrsta bobičastog voća, kao što su jagoda, malina, borovnica i kupina, takođe su veoma popularna. Ova vina su tipično lagana i voćna, sa jarkom kiselinom i osvežavajućim završetkom.
– Vino od breskve – Vino od breskve je slatko i voćno vino koje se pravi od fermentisanog soka breskve. Konzumira se kao osvježavajući letnji napitak ili se koristi u koktelima.
– Vino od višnje – Vina napravljena od višnje su obično punog tela i bogata, duboko crvene boje i blago kiselkastog ukusa. Najčešće odležavaju u hrastovim buradima kako bi dodali složenost i dubinu profilu ukusa.

Iako se voćna vina piju zbog njihovog ukusa i arome, ona takođe mogu imati i neke potencijalne zdravstvene koristi kada se konzumiraju u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane.

Bogata su antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima. Neke studije sugerišu da konzumiranje umerenih količina voćnog vina može pomoći u povećanju nivoa antioksidanata
ili pak  da voćna vina mogu ponuditi slične kardiovaskularne koristi kao vina na bazi grožđa, a sve zbog prisustva polifenola i drugih korisnih jedinjenja.

Voće koje se koristi u proizvodnji voćnog vina često je bogato vitaminom C i drugim hranljivim materijama koje jačaju imunitet. Brojne studije sugerišu da umerena konzumacija alkohola takođe može imati koristi za imunološki sistem.
Pored toga neki plodovi koji se koriste u proizvodnji voćnog vina, kao što su jabuke, sadrže prebiotička vlakna koja mogu pomoći u promovisanju rasta zdravih crevnih bakterija. Ovo, zauzvrat, može pomoći u održavanju zdravlja probave. Važno je napomenuti da su ove potencijalne zdravstvene koristi u velikoj meri povezane sa umerenom konzumacijom alkohola.

Slađana Cvetković, spec.struk.inž savetodavac za prehrambenu tehnologiju Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Relja kaže:

    Od toga boli glava 4 dana

1 thought on “Voćna vina sinonim za uživanje

Comments are closed.

back-to-top