Vidovdanski program

Postavljeno: 10.06.2022

U Gradskoj upravi Kruševac predstavljen je Vidovdanski program u okviru obeležavanja 651-e godišnjice grada Kruševca. Pred Kruševljanima je ovog meseca raznovrstan kulturno-umetnički program, ali i sportski program. Uoči Vidovdana biće organizovano svečano otvaranje novog stadiona „Jedinstvo“, a na Vidovdan, biće otkriven novi spomenik Stanislavu Biničkom. Ni ove godine neće izostati tradicionalne akcije kao što je Akcija treće dete i dodela Vidovdanskih nagrada i priznanja, a koji dešavanja još predstoje pročitajte u nastavku

-I ove godine pripremili smo bogat kulturno-umetnički i sportski program koji je dostojan našeg carskog grada. Mala je razlika u odnosu na prošlu godinu, kada smo obeležavali 650 godina Kruševca. Različite su teme, i nadam se da će svako naći neko svoje interesovanje u ovom programu i da će građanima biti zanimljivo da na jedan svečan način imaju široku, raznovrsnu ponudu koju će moći da prate-rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Programe u okviru obeležavanja Vidovdana ovdašnje ustanove, udruženja, organizacije, su počele da izvode od 1. juna. U Kući Simića uveliko traje izložba „Do godine u isto vreme“,  a u Narodnoj biblioteci se održavaju Vidovdanske edukativne radionice za decu.

Sledeće nedelje (od 13. do 19. juna ) održaće se završna priredba predškolaca na Slobodištu, 14. Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta, U Centru za stručno usavršavanje, 16. juna biće održano predavanje „Vidovdan u istoriji srpskog naroda i Kruševca“ , a istog dana će, kod Crkve Svetog Đorđa biti održan koncert duhovne muzike u organizaciji Eparhije Kruševačke.

Tokom vikenda, biće održana 32. Kruševačka filozofsko-književna škola kao i festival Viteški megdan, koji Turistička organizacija priređuje svake godine u Arheološkom parku, u okviru kog će biti održani viteški megdan, srednjovekovno venčanje, degustacija vina, viteški dečiji karneval,  nastup KUD „Abrašević “ iz Kraljeva i koncert pop pevačice Lene Kovačević.

U nedelji od 20. do 26. juna, Kruševljane, takođe očekuju različiti programi. Najpre će biti održana izložba za najlepšu fotografiju Kruševca „Moj grad“, na platou ispred Kulturnog centra, 21. će biti obeležen Svetski dan muzike na platou ispred Doma sindikata, a 22. održaće se 7. Vidovdanski sajam knjige, a izdavačka kuća Evoluta predstaviće svoje publikacije u E-čitaonci ovdašnje Biblioteke. U četvrtak, 23. juna održaće se tradicionalna akcija Treće dete, u Mozaik sali Gradske uprave, u večernjim časovima u Kruševačkom pozorištu biće organizovana dodela plaketa „Kapetan Miša Atanasijević“, a biće održana i promocija knjige „Kapetani i neimari“. Istog dana, u Umetničkoj galeriji biče otvorena izložba „60 dela iz zbirke Umetničke galerije“. Narednog dana, Istorijski arhiv organizovaće izložbu „Arhiv sećanja“.

U petak, 24. juna, u Zgradi gradske uprave održaće se dodela Vidovdanskih nagrada i priznanja, a u E-čitaonici Biblioteke će te večeri predstaviti svoju knjigu „Ključ Kosova“ profesor Boško Suvajdžić. Tokom vikenda održaće se umetnički program „Blago Kruševca, blago Kruševcu!“, koji organizuje Kruševačko pozorište na tri punkta u gradu, izložba skulptura Đorđa Arnauta, kao i poetsko-muzički triptih „Milunka Savić, srpska heroina“i aeromiting na aerodromu Rosulje.

Svečano otvaranje stadiona „Jedinstvo“ biće održano u ponedeljak 27. juna, a istog dana u Biblioteci će biti održana izložba „Žene Kneza Lazara“.U predvečerje Vidovdana,  u crkvi Lazarici će početi bdenje. Iste večeri se u Kruševačkom bioskopu održava premijera filma Marka Marinkovića, „Knez Lazar“.

Na Vidovdan, 28. juna, ujutru, u crkvi Lazarici počinje sveta arhijerejska liturgija, potom litija ide do Spomenika kosovskim junacija gde se održava pomen.  Tog dana će svečano biti otvoren spomenik Stanislavu Biničkom na platou ispred Doma sindikata. U 18 i 30 će u holu Skupštine Grada biti održana svečana sednica, a u 20 časova  na platou Trgu kosovskih junaka biće održan koncert Orkerstra ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, a u 20 časova biće izvedena prva srpska opera „Na uranku“.

Tokom juna će, u okviru Vidovdanskog programa, biti održane brojne sportske aktivnosti, među kojima su plivački, šahovski, stoonoteniski i odbojkaški turnir, evropski motokros šaampionat te brojni edukativni i promotivni događaji.

Foto: Gradska uprava

M.S.

Ostale vesti

back-to-top