Vidovdan u Kruševcu uz prisustvo državnog i crkvenog vrha

Postavljeno: 18.04.2021

Na Vidovdan, dan kada Grad Kruševac obeležava 650 godina od osnivanja, najavljeno je prisustvo državnog i crkvenog vrha. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na Spomenik kosovskim junacima, u Mozaik Sali biće održana svečana sednica Vlade Srbije, a na rekonstruisanom Trgu kosovskih junaka biće izvedena prva srpska opera „Na uranku“. O tome kao i o komletnom programu koji počinje od 1.juna, a povodom obeležavanja velikoj jubileja, danas se govorilo na sastanku članova Odbora za obeležavanje 650 godina Grada Kruševca

Maja Gojković, ministarka informisanja i članica Odbora za obeležavanje 650 godina od osnivanja Kruševca, podsetila je da je ovo drugi sastanak Odbora koja se organizuje povodom jubileja Grada, a kako bi , kako je rekla, sve planirane manifestacije dobile potreban istorijski i kulturni sjaj. 

Program koji je danas predstavljen je spoj istorijskih, kulturnih, sportskih manifestacija, od podsećanja šta je Kruševac nekada bio, do danas kada je postao moderan grad. Biće prisutne sve ustanove kulture u gradu, biblioteka, muzej, arhiv, pozorište, a posebno sam zadovoljna što će ovde, 28.juna, biti izvedena i najstarija srpska opera – rekla je novinarima Gojkovićka, dodajući da će to ministarstvo kroz projekte pomoći u organizaciji kulturnih manifestacija planiranih u okviru obeležavanja Dana grada.

Da retko koji grad u Srbiji i šire može kao Kruševac da se pohvali tradicijom koja se proteže kroz sedam vekova, kazala je članica Odbora Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kruševljani imaju veliki razlog da se osećaju ponosnim, jakim i hrabrim i upravo organizacija ovog jubileja, sa ovako impozantnim programom, nešto je što ovaj grad zaslužuje – rekla je Kisić Tepavčević, dodajući da se ministarstvo na čijem je čelu priključuje organizaciji jubileja, te da se nada da će epidemiološka situacija dozvoliti nešto masovnija  okupljanja u to vreme.

Takođe članica Odbora, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marija Obradović, istakla je da je Kruševac podigao lestvicu i pokazao drugim  gradovima kako se voli svoj grad i pomaže njegovom razvoju, te da je dobro otvoriti takmičenje ko će više doprineti svom gradu.

Mislim da ljudi koji vode Kruševac već dovoljno vole ovaj grad i da im je jasno kako mladim naraštajima treba objasniti da ga i oni vole i pomažu njegov razvoj– kazala je Obradović.

Prema njenim rečima, to ministarstvo je Kruševcu , kroz konkurs, nedavno odobrilo oko četiri miliona dinara.

Lokalna samouprava će odlučiti na koji način će ta sredstva potrošiti, a sredstva su odobrena za sprovođenje principa dobre uprave u lokalnoj samoupravi, u vezi sa poštovanjem principa sprečavanja diskriminacije i rodne ravnopravnosti i nadam se da će deo tih sredstava i ovom prilikom biti iskorišćeno – rekla je ona.

Uz podsećanje da je rođena Kruševljanka, Obradovićka je kazala joj je utoliko draže što je članica Odbora, da će sve tri ministarke, članice Odbora, upotrebiti svoj autoritet da se pomogne organizaciji proslave, te da će se u narednih 60-tak dana i u Vladi intezivirati organizacija ovog  izuzetnog jubileja. 

Da se intenzivno radi da se 650 godina od osnivanja Grada obleželi onako kako dolikuje jednom ovakvom jubileju, istakla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Da bi sve bilo kako treba, potrudićemo se da svako ministarstvo predstavi svoj doprinos u razvoju grada, a sva su učestvovalo u tome u prethodnim godinama, a mi ćemo kao grad predstaviti na koji način smo uz pomoć države, realizovali taj razvoj- istakla je ona.

Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu pratiće brojne izložbe slika i fotografija, promocije knjiga, radionice, srednjovekovne revije, bazari, naučni skupovi, sportska takmičenja… Na Vidovdan će svečano biti otvoren i novi, rekonstruisan Trg kosovskim junacima.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top