Veliki odziv davalaca krvi, čak trećina došla prvi put!

Postavljeno: 14.10.2021

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi učestvovalo je 127 davalaca,  čime je  premašena brojka od 2000 jedinica prikupljenih od početka godine

Današnja akcija, koja se tradicionalno organizuje povodom Dana oslobođenja, uz osmomartovsku i vidovdansku, jedna je od tri najveće u toku godine, uz koje se organizuje mnoštvo manjih i redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Ova akcija se održava petu godinu zaredom. Iz godine u godinu okuplja sve veći broj dobrovoljnih davalaca krvi  – rekla nam je Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac.

Svakog prvog i trećeg četvrtka u mesecu se u Crvenom krstu organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi, kao i akcije koje Crveni krst realizuje sa drugim organizacijama i zajednicama.

Aleksandar Milićević (64) je redovni davalac, a do sada je 159 puta davao krv. Prošle godine je proslavio jubilej, 45 godina od prvog davanja krvi.

– Prvi put sam dao krv sa 18 godina, tada u fabrici „14. oktobar“. Bio sam treća godina takozvane škole učenika u privredi, bio sam volonter u Crvenom krstu od malih nogu i uvek sam čekao taj trenutak da dam krvi. Te godine je moj stari majstor meni rekao „krupan si, zrav si dečko, hoćeš li da daš krv?“ i meni je to super ispalo ispričao nam je on.

Na današnju akciju je došao sa starim kolegama iz različitih kruševačkih firmi.

Od tog vremena išli smo i davali krv non-stop. Moji prijatelji i ja smo radili po firmama, FAM, „Trajal“, „14. oktobar“. Mi sada veteranski dolazimo, pomažemo u radu ovim mladim volonterima. Moj brat je takođe davao krv, ima blizu 100 davanjadodao je.

Krv je danas dalo 127 osoba, među kojima njih 39  prvi put .  Akciji se priključio veliki broj mladih i maturana.

Ovo mi je prvi put da dajem krvi. Moji roditelji povremeno daju krv pa sam i ja htela. Malo sam se uplašila, ali je sada bolje rekla je za našu redakciju Iva Marković koja ima 18 godina.

Srećko Veličković (25) danas takođe prvi put daje krv i kaže da to radi zato što je human čovek.

Akciju su sproveli Crveni krst Kruševac i Zavod za transfuziju Niš, uz podršku Grada Kruševca.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top