Večeras “Linija života“ u bioskopu Kruševac

Postavljeno: 14.11.2019

U okviru Večeri domaćeg dokumentarnog filma koje organizuje kruševački Kulturni centar na inicijativu Filmskog centra Srbije, u Bioskopu “Kruševac će večeras u 19 sati biti prikazan film Darka Bajića “Linija života”. Projekciji prisustvuju producentkinja Darja Bajić i scenarista Kosta Peševski 

„Linija života“ je dokumentarni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, rediteljevog oca. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period II svetskog rata.

Bajić je odveden je u zloglasni nacistički logor Mathauzen sa prve godine likovne akademije.

Igrom sudbine, Miloš je doživeo istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front. On je odbio da puca u ruske vojnike i jedan austrugarski major mu je pucao u leđa. Tako se zajedno sa zarobljenim Rusima našao u logoru na domak grada Mathauzena, u istom onom logoru u koji je Miloš Bajić dospeo tri
decenije kasnije. 

U logoru se našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama Bajić je počeo da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima.

Scene užasa koje mu nisu dale mira
pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata.

U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd gde je nastavio studije na likovnoj akademiji.

Serija crteža Mathauzen ostala je ne samo kao individulano svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

Pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen, slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, u filmu se nalaze i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali on i njegov sin, danas profesor filmske režije i reditelj ovog filma.

Inače, film “Linija života” otvorio je ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOKS u Beogradu, a u Bioskopu „Kruševac“ će biti prikazan večeras (četvrtak 14. novembar) u 19 časova. Publika će nakon projekcije moći da razgovara sa Darjom Bajić i Kostom Peševskim.

Ostale vesti

back-to-top