Vanredna situacija na globalnom novou zbog novog Korona virusa

Postavljeno: 31.01.2020

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je javno zdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja , zbog epidemije izazvane novim Korona virusom

Kako se navodi na sajtu Instituta za javno zdravje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” , proglašenje vanredne situacije “podrazumeva i omogućava aktiviranje procedura SZO za vanredne situacije, što ima za cilj da obezbedi bržu međunarodnu pomoć  od strane SZO državama članicamam SZO kojima ja potrebna, a u cilju što efikasnijeg sprečavanja širenja i zaustavljanja epidemije izazvane novim Korona virusom”.

U Batutu kažu da su u Srbiji u skladu sa preporukama SZO uspostavljene potrebne mere u cilju detekcije mogućih slučajeva unošenja ovog virusa u našu populaciju, kao i adekvatnog zdravstvenog nadzora, te da je krajnji cilj svih preventivnih mera sprečavanje i širenje infekcije na teritoriji Srbije.

Prema podacima Batuta i Minsitarstva zdravlja, u Srbiji za sada nije registrovan novi Korona virus (2019-nCV).  Pored Kine, u kojoj je registrovan najveći broj slučajeva obolevanja , bolest se proširila na još najmanje 16 zemalja, a prvi slučajevi infekcije u Evropi registrovani  su u Francuskoj. Smrtni ishodi većinom su zabeleženi kod starijih osoba i osoba sa pridruženim hroničnim obolenjima i stanjima.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da bi građani koji su putovali u neku od zemalja u kojima je korona virus registrovan, a imaju simptome gušenja, temperaturu  i kašalj, obavezno trebalo da se jave svom lekaru. D.P.

Ostale vesti

back-to-top