Uz „čarobne“ tračice do maštovitih čestitki

Postavljeno: 06.03.2021

Tračice od papira u različitim bojama, lepak u dečijim rukama, malo strpljenja i dobre volje i na kraju radionice svi su imali maštovite osmomartovske čestitke urađene u kviling tehnici

Dok je radioničarka Biljana Bajović, po struci diplomirani grafički dizajner, davala početne instrukcije, trake su već lepršale kroz ruke petaka iz Osnovne škole „Nada Popović“.

– Učestvovala sam ranije na sličnoj radionici, radila sam već sa tračicama nekoliko puta, sviđa mi se da to radim. Pravim osmicu, čestitka je za mamu, a planiram da napravim i za sestru – kaže Aleksandra Jović dok strpljivo od rozih tračica pravi kviling detalje koje će potom zalepiti na zelenu čestitku.

Njena drugarica Mia Dojčinović je prvi put na radionici. Zanimljivo joj je da na ovakav način pravi čestitku za mamu.

– Mi tračice papira oblikujemo. Potreban nam je pribor: tračice i štapići kojim ih rolamo. Potom blagim pritiskom jagodica stvaramo najrazličitije oblike. Mi dizajniramo, kreiramo neke oblike od ovih papirića, dobijamo nove forme koje oplemenjuju običan papir u boji. Za početak vam je potrebna ideja, kontura – objasnila je polaznicima Biljana Bajović.

Napominje da je kviling tehnika zanimljiva jer pomoću nje mogu da se osmisle fine, interesantne kompozicije, primenjiva je na više načina, takvim elelmentima mogu da se oplemene upotrebni predmeti, može biti deo zidne dekoracije, mogu da se urade dekorativna slova, znaci.

– Svrha ove tehnike je da jednostavnu formu predstavite na drugačiji način. Osim toga ona je veoma dobra jer treba obratiti pažnju na motoričke vežbe. Stvaralaštvo je proces, kreće se od ideje koja se upornošću, radom i zalaganjem ostvaruje – napominje ona.
Radionicu je organizovao Kulturni centar, a polaznici su kući otišli noseći jedinstvene osmomoratovske čestitike, plod sopstvene ideje i truda.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top