Utrošene i dodatne količine vakcina

Postavljeno: 24.12.2019

Nove količine vakcina koje su domovima zdravlja u Rasinskom okrugu isporučene prošle nedelje, utošene su za dva dana. Dodatne isporuke se ne očekuju

Svih 500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, što je trećina od količine koju je trebovao kruševački Zavod za javno zdravlje, utrošene su za dva dana.

U Zavodu podsećaju da je 9.700 doza vakcina, koliko je za Rasinski okrug stiglo u oktobru, utrošeno takođe za kratko vreme, a da su vakcinu tada primili većinom hronični bolesnici i lica straija od 65 godina.

Za razliku od vakcina koje su bile aktuelne u prethodnim sezonama i štitile od tri vrste virusa, ovogodišnja vakcina štiti od četiri vrste virusa, dva tipa A i dav tipa B i, kako objašnjavaju epidemiolozi,  pruža do sada najbolju zaštitu.

Prema podacima Batuta, na teritoriji Srbije, do sada je registrovano 4.075 slučajeva obolenja sličnnih  gripu, a potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog i Nišavskog okruga. 

Epidemija gripa je na području Rasinkog okruga proglašena poslednji put pre četiri godine, dok prethodne tri nije bilo proglašenja epidemije. Virus gripa u ovoj sezoni do sada nije registrovan u ovom okrugu. 

D.P.

Ostale vesti

back-to-top