USPRS – Srbija je digitalizovana, ali samo u “krugu dvojke”

Postavljeno: 04.11.2020

Izjava predsednice Vlade Ane Brnabić da je Srbija digitalizovana možda jeste tačna, ali ako govorimo o “krugu dvojke” ili kabinetima ministarstva, jer je situacija na terenu potpuno drugačija. To je za medije u Kruševcu rekao član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović, koji je i predsednik kruševačkog Odbora USPRS-a, reagujući na pomenutu izjavu premijerke.

Naše gradske škole nisu dodatno opremljene, a situacija je još lošija u školama na periferiji, tako da nastavnici i roditelji svim svojim resursima pokušavaju da pokriju sve to.  Nastavnici sopstvenim sredstvima plaćaju internet i nose svoju opremu u škole kako bi održali nastavu. To je realnost u Kruševcu, a verovatno i u većem delu Srbije – rekao je Marjanović.

On je na izjavu premijerke da đaci u Srbiji nisu izgubili ni dan nastave zbog prelaska na onlajn školovanje reagovao kazavši da nije naglašeno zahvaljujući kome, te da je takav rezultat postignut pre svega zahavaljujući entuzijazmu nastavnika i roditelja i njihovim resursima. 

Odgovarajući na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u školama u Rasinskom okrugu, gde je do sada korona potvrđena kod 16 đaka i 6 profesora, Marjanović je kazao da to što te brojke za sada nisu alarmante potvrđuje da su obrazovne ustanove i nastavnici sproveli ono što je struka naložila.

On je rekao da nadležni, inače, na situaciju sa koronom reaguju od danas do sutra podsetivši da je USPSR tražio odlaganje početka školske godine, smanjenje broja učenika u odeljenju radi kvaliteta rada, ali i radi fizičke distance. 

Napomenuo je da je veliki problem  i “to što niko ne vodi računa o kolegama”.

Kažu da kada deca obole ona imaju laku kliničku sliku, ali niko ne kaže šta je sa nastavnicima koji imaju više bolesti. Od Ministarstva očekujemo da u narednom periodu kolege koje su lošeg zdravstvenog stanja oslobodi aktivnosti i da nađe način kako će ovakvu nastavu da održi štiteći zdravlje i dece i nastavnika – zaključio je on. 

J.B. 

 

Ostale vesti

back-to-top