Uručene nagrade pobednicima literarnog konkursa

Postavljeno: 15.06.2021

Pobednicima literarnog konkursa za učenike osnovnih škola, koji je raspisan povodom 650 godina od osnivanja Kruševca, danas su u prostorijama kruševačkog Centra za stručno usavršavanje uručene nagrade

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvo mesto osvojio je Aleksandar Petrović, učenik četvrtog razreda OŠ „Brana Pavlović“, drugo mesto osvojila je Maša Miljković iz OŠ „Vuk Karadžić“ dok su treće mesto podelili Jovana Aksentijević i Vuk Perović iz OŠ „Dragomir Marković“.

– Pisao sam o lepotama Kruševca i o spomenicima koji ulepšavaju naš grad, najznačajnije mesto u mom radu pripalo je spomeniku Kosovskim junacima – rekao je pobednik konkursa Aleksandar Petrović.

Prvo mesto u kategorijih viših razreda osnovnih škola osvojio je Uroš Lukić, učenik šestog razreda OŠ „Knez Lazar“. Drugo mesto osvojila je Helena Stefanović iz OŠ „Vuk Karadžić“, a treće mesto pripalo je Lazaru Baleviću iz OŠ „Branko Radičević“.

– Meni je inspiracija bila to što je Kruševac svakog dana sve lepši, kao i to što ima bogatu istoriju i što je Kruševac bio prestonica srednjovekovne Srbije – istakao je Uroš Lukić koji je u kategoriji viših razreda osvojio prvu nagradu.

Literarni konkurs za osnovce raspisao je Centar za stučno usavršavanje u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga. Na temu „Kruševac – moj grad“ i „Priča iz Lazarevog grada“ pristiglo je preko 30 radova.

– Cilj konkursa bio je da se učenici više zainteresuju za istoriju, kulturu i tradiciju našeg grada. Želeli smo da se prisete omiljenih mesta u gradu na kojima su proveli detinjstvo i da obrate pažnju na istorijsku prošlost našeg grada, jer znamo da je ona vrlo bogata i sadržajna. Zadaci su bili kvalitetni i inspirativni, komisija je imala težak zadatak i žao nam je što nismo mogli da dodelimo više nagrada – rekla je predsednica Podružnice za Rasinski okrug, mr Dušica Dobrodolac.

Da su ovakve aktivnosti od velikog značaja za Centar za stručno usavršavanje istakao je direktor ove ustanove Nikola Džugurdić.

– Siguran sam da ovo i deci dosta znači kao i da će doprineti da u narednom periodu imamo dobre učenike što se tiče likovnih i pisanih radova – dodao je on.

Najavio je i dalje aktivnosti koje Centar za stručno usavršavanje Kruševac sprovodi povodom obeležavanja jubileja, 650 godina od osnivanja grada.

– U petak ćemo imati predavanje o istoriji Kruševca u saradnji sa Društvom istoričara Rasinskog okruga, nakon toga imaćemo prigodan muzički program u saradnji sa Muzičkom školom „Stevan Hristić“, kao i izložbu najboljih radova koji su pristigli na temu „Istorija 650 godina grada Kruševca“ – istakao je on.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top