Urađeni planovi za uštedu struje, 15 odsto je dostižno?

Postavljeno: 15.09.2022

Danas ističe rok do koga lokalne samouprave te javna preduzeća i ustanove treba da Ministarstvu rudarstva i energetike dostave planove uštede električne energije, u skladu sa preporukama koje je Ministarstvo ranije objavilo.

Pomoćnik gradonačelnice Kruševca za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, Ivan Parezanović, za KruševacGrad kaže da su Grad Kruševac te lokalna javna preduzeća i ustanove pripremili planove ušteda električne energije, popunili potrebne obrasce koji će preko lokalne samouprave biti dostavljeni resornom Ministarstvu.

Što se tiče javnih preduzeća i ustanova preporuka je ista, svaki vid uštede, koji je moguć, mora da se primeni. Dobili smo njihove odgovore, odnosno planove, svi su veoma ozbiljno shvatili. Ustanove (Muzej, Kulturni centar i drugi) nisu veliki potrošači, oni uglavnom mogu da uštede na rasveti i na upotrebi klima uređaja. Medjutim, u javnim preduzećima gde imamo korišćenje rasvete, trafostanica, mnogo zasposlenih, ozbiljno mora da se pristupi uštedi, a da se, istovremeno ne ugrozi bezbednost zaposlenih. Osim plana uštede struje postoji i plan uštede toplotne energije – objašnjava Parezanović.

Mere štednje se, dodaje, u Gradskoj upravi već sprovode, a kao jedan od primera navodi to da je isključeno dekorativno osvetljenje na zgradi Gradske uprave.

Ističe da je, inače, Grad Kruševac o uštedi električne enrgije mislio još pre nekoliko godina, te su sijalice javne rasvete, koje su bile veliki potrošači, zamenjene led rasvetom:

Godinama već imamo uštedu u vezi sa rasvetom, a videćemo da li to može još da se smanji, a da ne bude ugrožena bezbednost sugrađana. Građani ne treba da brinu, nećemo gasiti rasvetu u stambenim četvrtima, odnosno tamo gde je neohodna.

Siguran je da će se, uz poštovanje preporučenih mera štednje, stići do ciljanih 15 odsto uštede.

Pretpostavljam da će se svakog meseca podnositi izveštaji. Dobro je to što će biti merljivo koliko se uspelo u uštedi – dodaje on.

Podseća, takođe, da je Kruševac iz sopstevnih sredstava te kroz različite projekte pojedine javne objekte rekonstruisao u skladu sa merama energetske efikasnosti, navodeći da u konkretnim slučajevima, dolazi do uštede od 41 do 47 odsto energije.

Podsetimo da je nedavno potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla da će država dodatnim popustima stimulisati domaćinstva sve koji smanje potrošnju. Ona je tada ponovila da država ne pravi planove za restrikcije struje, već da se svakodnevno trudi da obezbedi dovoljne količine struje, gasa i energenata za privredu i domaćinstva.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top