Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Postavljeno: 15.09.2022

Simbolično, kod jarbola na Bagdali, obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

 Okupljenim građanima obratila se gradonačelnica Jasmina Palurović koja je kazala da je ovo zastava našeg jedinstva, te da je cilje da se „sačuva srpski identitet i pravo da budemo ono što jesmo, narod koji ima svoje ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju, postojanje.“

  Mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti sa zajedničkom svešću i identitetom. Naša zastava je kroz slavnu istoriju pokazala da je više od zastave, da je baklja slobode – dodala je ona. 

 U umetničkom programu učestvovali su Kristina Damnjanović, vokalna solistkinja, glumac Kruševačkog pozorišta Predrag Milenković te Luka Brkić, učenik niže Muzičke škole “Stevan Hristić”.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a 15. septembar je izabran jer je na taj dan probijen Solunski front 1918. godine. 

 Cilj praznika, uspostavljenog 2020. godine, je osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave. 

 M.S.

Ostale vesti

back-to-top