Upozorenje na prevaru – u toku pokušaji krađe podataka

Postavljeno: 19.06.2024

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) upozorio je građane da ne odgovaraju na poruke ili postupaju po instrukcijama koje navodno dolaze od njihovih banaka, a koje zahtevaju hitno ažuriranje podataka o računu ili kartici. Ove poruke su zlonamerne i imaju za cilj kompromitaciju ili zloupotrebu podataka.

– Banke nikada neće tražiti od svojih klijenata da na ovaj način verifikuju svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostavljaju podatke o platnoj kartici, niti će pretiti blokadom računa, naloga ili kartica ukoliko klijent ne preduzme navedene korake. Za sva pitanja, sumnje i nedoumice, uvek prvo kontaktirajte svoju banku putem poznatih i proverenih kanala komunikacije – naglašeno je u saopštenju.

Takođe je istaknuto da pažnja korisnika i odgovorno ponašanje prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn bankarstva dodatno smanjuju rizik od zloupotreba. Upućen je apel korisnicima bankarskih usluga da budu oprezni i ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

M.M.

 

Ostale vesti

back-to-top