U toku je jubilarno predstavljanje kruševačkih slikara

Postavljeno: 20.12.2021

Izložba Udruženja likovnih umetnika “RASINIUS” i likovnog kluba Dimitrije Simić postavljena je u Legatu Milića od Mačve. Tradicionalna godišnja postavka predstavlja belešku sadašnjosti kruševačke likovne scene. Ove godine, na jubilej Udru\enja i Kluba, 60 autora predstavilo je svoje radove rađene različitim tehnikama kao što su ulje na platnu, akvarel, fotografija, akril, kombinovana tehnika

 -Duga je tradicija udruživanja slikara u Kruševcu počev od 1958. godine sve do danas.  U ovogodišnjoj kolekciji izlaže 60 autora iz Rasinskog okruga. Takođe, ove godine obeležavamo dvadesetogodišnjicu Likovnog kluba Dimitrije Simić i desetogodišnjicu Udruženja RASINIUS- kaže direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

U likovnoj-tematskoj raznovrsnosti  autori i ove godine afirmišu svoje stvaralaštvo i osobenost pristupa.

-Različiti motivi, tehnike i senzibilitet obiluju kreativnošću i po ko zna koji put dokazuju da stvaralaštvo predstavlja osvedočenu neprolaznu vrednost. Izbor likovnih tehnika na ovoj izložbi svedoči o nameri autora da neometano istražuju mogućnosti koje umetnost pruža- kaže Marija Stojadinović urednica likovnog programa u Kulturnom centru.

“Stvaralaštvo je u konstantom procesu transformacije. Iz igre kolorita, linija, površina, neočekivano se pojavljuju skrivene dimenzije umetnosti. A njihova ostvarenja čine da izložbu vide lični dometi svakog učesnika. U ovoj igri i posmatrači i umetnici pokušavaju da odgonetnu značenja umetničkog dela”, stoji u katalogu izložbe.

Umetnici koji pripadaju ovim udruženjima tradicionalno predstavljaju svoje radove na izložbi koja se održava na kraju svake godine u Legatu, kao i na izložbi povodom Prvog maja.

-Tradicionalne izložbe dokazuju da je svaka nova produkcija zanimljivija od prethodne, i da svaka nosi neku posebnu energiju koja pokreće stvaralački duh-ističe Stojadinovićka.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2022. godine, a zainteresovani mogu da je pogledaju uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

Fotografije: Kulturni centar Kruševac

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top