U Srbiji godišnje pogine više od 50 traktorista, kako do subvencije za zaštitni ram?

Postavljeno: 24.11.2022

Do 30. novembra je rok do koga fizička i pravna lica, koja ispunjavaju uslov za subvencije za nabavku ramova za korišćene traktore, mogu da podnesu prijavu.

Sadržaj poziva za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog  rama za upotrebljavani traktor sa informacijama o načinu podnošenja, modelima traktora na koje se subvencija odnosi,  rokovima za podnošenje i potrebnoj dokumentaciji možete preuzeti na linku: https://www.abs.gov.rs/sr/obavestenja/javni-poziv-za-podnosenje-zahteva-za-subvencionisanu-dodelu-zastitnog–rama-za-upotrebljavani-traktor

Iz republičke Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je u poslednje tri godine, zbog prevrtanja traktora bez zaštitnog rama, u Srbiji nastradalo 86 lica, van javnih puteva, odnosno u njivama, šumama, na livadama. U ustom periodu u saobraćajnim nezgodama na putevima, u kojima su učestvovali traktori, poginulo je 78 lica, odnosno za tri godine u Srbiji je poginulo 156 osoba koje su vozile traktore, dok je njih 360 povređeno.

– Procena je da u Srbiji ima 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama. Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitne kabine ili rama je u centralnoj Srbiji, oko 50 odsto, dok je u Mačvi nešto manji i iznosi 45 odsto, a u Vojvodini oko 18 odsto – navela je Agencija.

Iz te Agencije podsećaju da je ugradnja ispitanih i odobrenih ramova jedna od glavnih mera za smanjenje stradanja i minimiziranja povreda vozača traktora, kada dođe do prevrtanja traktora.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top