U školske klupe početkom juna?

Postavljeno: 12.04.2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas mogućnost da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe početkom juna. Izjavio je i da će i ove godine biti prijemnih ispita za buduće studente, pri čemu će se nastojati da se datum upisa na fakultete ne pomera

Šarčević je u izjavi za Televiziju Prva izrazio zabrinutost za više od 100 hiljada nastavnika koji će biti rizična grupa kada počne nastava, ističući da se nada da do toga neće doći brzo.

Školska godina traje do 31. avgusta. Svi zaslužuju neku vrstu predaha i mislim da imamo dovoljno vremena, odnosno ceo maj, tokom kojeg radimo nastavu na daljinu – objasnio je ministar.

On je podsetio na to da je 25. marta resorno ministarstvo dobilo predlog UNICEF-a za donaciju, a da je tražilo softver za nastavu na daljinu. 

Novi softver omogućava da nastavnik sedi u svom domu i da kamera pokriva sve što bi se videlo i u učionici, tako da zaposlene ne izlažemo riziku – rekao je Šarčević.

On je u izjavi za agenciju Tanjug rekao i da će i ove godine biti prijemnih ispita za buduće studente, pri čemu će se nastojati da se datum upisa na fakultete ne pomera u odnosu najavljen – 22. jun, dodajući da su osnovci i srednjoškolci u istom režimu i niko nije favorizovan tako što uči na neki drugi način.

Imaćemo od kraja maja značajnu podršku maturantima, tako da mogu da se pripremaju i bez privatnih časova, pri čemu mogu da dobiju vrhunsku pomoć nastavnika. Ništa nećemo raditi bez dogovora sa predstavnicicma Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) – poručio je Šarčević i dodao da je pre neki dan napravljena zajednička radna grupa sa studentima zbog njihovih zapažanja da nisu svi profesori na vreme krenuli sa onlajn nastavom.

Držaćemo se zakonskih okvira i pokušati da studentima što više pomognemo ne samo u procesu učenja, već i pri polaganju ispita – naglasio je Šarčević i ocenio da je najvažnije to što se održava kontinuitet nastave, pri čemu veliki broj fakulteta već daje zadatke za prijemne ispite.

Prema njegovim rečima, na pojedinim fakultetima dešavalo se da ostane mnogo upražnjenih budžetskih mesta, zbog čega je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da se to više ne dešava, pri čemu se neće smanjivati broj mesta, već će se ona bolje preraspodeljivati.

On je istakao da je napravljen zajednički tim predstavnika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva za preraspoređivanje mesta na fakultetima, koji je za metodologiju rada uzeo prosek upisa u poslednje tri godine.

Ovih dana obnovili smo onlajn rad te grupe, koja će svoj posao završiti do druge polovine aprila, a tada ćemo obavestiti javnost kada ćemo kvote za upis brucoša predati Vladi – rekao je Šarčević.

Ostale vesti

back-to-top