U kruševačkoj bolnici dovoljno kapaciteta i opreme, među pacijentima i petoro zdravstvenih radnika

Postavljeno: 12.04.2020

U Opštoj bolnici Kruševac se od virusa korona i stanja sličnog virusu leči 111 pacijenata, od čega 33-je sa potrvrđenim virusom. Niko od niih nije na respiratoru i svi su stabilnog opšteg stanja. Ovo je novinarima rekao zamenik direktora Bolnice dr Savko Marković

Situacija u kruševačkoj bolnici se nalazi pod kontrolom u smislu da imamo i dovoljno kapaciteta i dovoljno kadra i dovoljno sredstava i da smo u mogućnosti da zbrinemo sve pacijente kojima je neophodna pomoć, u našoj bolnici – naglasio je dr Marković 

Precizirao je da se trenutno se na lečenju od virusa COVID 19 i stanja sličnog COVID-u u bolnici nalazi  111 pacijenata. 

Za 33 imamo potvrdu da su COVID pozitivni. Svi ti pacijenti se nalaze u dosta stabilnom stanju, njihovo stanje se prati iz minuta u minut, imaju potrebnu terapiju i sve što je neophodno za njihovo lečenje – istakao je dr Marković.

Kada je reč o obolevanju zdravstvenih radnika u Bolnici, dr Marković je kazao da „postoji manji broj zdravstvenmih radnika koji su COVID pozitivni“. 

– Taj procenat je relativno mali u odnosu na druge ustanove u Srbiji. Njih petoro se nalazi na bolničkom lečenju, a nekoliko njih je po instrukciji od pre nekoliko dana, s obzirom na to da se nalaze u dobrom opštem stanju, u kućnoj izolaciji. 

Na pitanje hoće li se i lekari koji su u kućnoj izolaciji naći u privremenoj bolnici u Hali sportova kada ona počne da radi, dr Marković je rekao da će se u zbrinjavanju ovakvih pacijenata rukovoditi neselektivnim pristupom, u skladu sa zahtevima struke.

Dr Marković je potvrdio da je Bolnica pre nekoliko dana dobila pet respiratora koji su univerzalni. 

Primarno su to transportni respiratori, ali uz manja tehnička prilagođavanja mogu da se koriste i kao stacionarni. Oni su svi stavljeni u funkciju, za sada na sreću, nema potrebe da ih mnogo koristimo.

Trenutno u kruševačoj bolnici trenutno nema nijednog pacijenta na respiratoru zbog korona virusa, saopštio nam je dr Marković.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top