U Kruševcu stotinak prvaka manje nego prošle godine

Postavljeno: 31.08.2016

Početak školske godine uobičajen – manje prvaka u klupama, protesti prosvetara koji upozoravaju na loše stanje u obrazovanju i nezavidan materijalno socijalni položaj zaposlenih, najava štrajka, poruke iz resornog ministarstva o donošenju novih strategija i propisa i postepenog poboljšanja stanja

Istovremeno za opremanje djaka prvaka potrebno je dvadesetak hiljada dinara, roditelji podižu kredite te zovu upomoć užu i širu familiju kako bi finansijski preživeli polazak u školu.

-Za kupovinu školskog pribora za djaka prvaka smo dali oko 1.300 dinara. Knjige koštaju oko 5 hiljada jer ćemo iskoristiti nešto od starije dece, a za kvalitetan ranac kakav je potreban prvaku izdvojili smo 5 hiljada. Kada bismo sada kupili i nove farmerice, duks, jaknu, patike,  stigli bismo do cifre od oko 20 hiljada dinara –  kaže Tanja Lukić, mama prvaka.

skola U porodici Ilić je troje djaka, a oni septemabrski finansijski udar rešavaju tako što u pomoć priskaču bake i deke, tetke i strine. Objašnjavaju da ponešto od knjiga i odeće deca nasledjuju jedno od drugog, da se obuća i jakne kupuju isključivo na sniženjima. Napominju da za treće dete, dobijaju novac za besplatne knjige, ali kažu da bi podrška porodicama sa više dece trebalo da bude konstantnija i veća.

U klupe kruševačkih osnovnih škola ove godine seda stotinak prvaka manje, odnosno 1.117, dok je u ostalim opštinama Rasinskog okruga ima 793 prvaka, što je slično kao prošle godine. U prvi razred srednje škole u Rasinskom okrugu kreće 2.015 djaka.

Grad Kruševac i Budžetski Fond za populacionu politiku je, kako je rečeno za list GRAD, u okviru podrške porodici pripremio poklon za djake prvake, publikaciju „Prvanka“, i poklon čestitke  od po 1.500 dinara za kupovinu školskog pribora. Za te namene je iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara. Takodje, obezbedjene su 732 poklon čestitke za kupovinu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su treći i četvrti djak u porodici. Iz budžeta je za to izdvojeno 7 miliona dinara. Za kupovinu knjiga za trećeg i četvrtog djaka u porodici, ukoliko je u mladjim razredima osnovne škole, roditelji dobijaju po 6 hiljada dinara, 11 hiljada dinara predvidjeno je za učenike petog razreda, 12 hiljada za šesti razred i po 14 hiljada dinara za knjige za sedmake i osmake, odnosno učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole.

Budžetski Fond za populacionu politiku je obezbedio i besplatan prevoz za materijalno ugrožene učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, za njih 135, što ukupno iznosi 3 miliona dinara.  Pravo na besplatne udžbenike mogli su preko resornog ministarstva da ostvare učenici iz materijalno socijalno ugroženih porodica, ali kruševačka školska uprava nema podatke o tome koliko je takvih djaka u Kruševcu.

Inače, u prvih šest meseci ove godine je iz budžeta Grada za osnovne i srednje škole izdvojeno više od 140 miliona dinara, ali u Gradskoj upravi nisu mogli da preciziraju šta je tačno u kojoj školi uradjeno pred početak nove školske godine.

Dan pred početak školske godine Unija sindikata prosvetnih radnika, sindikata kome pripada većina kruševačkih škola, održala je u Beogradu pretčas „Pet do dvanaest“.

Skup, kome su prisustvovali predsednici osnovnih i opštinskih organizacija Unije, kako je rečeno, upozorenje je prosvetnim vlastima zbog nebrige i neispunjenih obaveza. Predstavnici Unije su podsetili da se potpisani sporazumi moraju poštovati, da su prošli svi razumni rokovi za donošenje izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da je pogrešno to što se svake školske godine menjaju pravila igre jednostranim ministarskim odlukama, uputstvima i pravilnicima, da je materijalni položaj zaposlenih u prosveti potpuno urušen, da Nacrt Zakona o platnim razredima za zaposlene u javnom sektoru predstavlja još jednu u nizu obmana prosvetnih radnika.

Tri reprezentativna sindikata prosvete, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost, najavila su krajem avgusta da će krajem septembra održati štrajk upozorenja, ako do 20. septembra ne bude isplaćen novac koji je prosvetnim radnicima nezakonito odbijen od zarade tokom godišnjih odmora u protekle tri godine.

Pred početak školske godine Mladen Šarčević, ministar prosvete je, preneli su mediji, kazao da ne očekuje štrajk jer je sa prosvetarima razgovarao o tehnološkim viškovima, plaćanju i udomljavanju onih koji ostanu bez posla na mesta onih koji su otišli u penziju, te strogoj kontroli koje će se zajedno sprovoditi sa sindikatima. Povećanje plata je, kako je kazao, izvesno, kao što je izvesna i isplata zaostalih potraživanja. Najavio je uvodjenje platnih razreda za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro kazavši i da su mnoge dobre promene već zacrtane u Strategiji obrazovanja te da će se raditi na njenom sprovodjenju.

Takodje, na sastanku sa sindikatima je dogovoreno da zajednička komisija prati raspodelu tehnoloških viškova po školama, kako se ne bi desilo da direktori sakriju radna mesta i najavljeno da će svi koji to zloupotrebljavaju snositi posledice.

Koliko je radnika u prosveti u Rasinskom okrugu tehnološki višak nisu mogli da preciziraju u ovdašnjoj Školskoj uprvai.

-Što tiče tehnoloških viškova novi informacioni sistem od prošle nedelje funkcioniše, direktori popunjavaju tehnološke viškove i potrebe tako da broj možemo da znamo tek nakon što počne školska godina. Prema grubim procenama ne bi trebalo da ima mnogo tehnoloških viškova – rekao je za GRAD pred početak školske godine Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševac.

Da se sa utvrdjivanjem onih koji su tehnološki višak kasni za GRAD je kazao Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika.

-Niko nema podatke o tehnološkim viškovima jer je tek 1. septembra izašao novi pravilnik i rok je tri dana da škole unesu podatke. Imamo radnu grupu za rešavanje tehnoloških viškova koja je i prošle godine saradjivala sa Školskom upravom i  ne očekujemo probleme– kazao je on.

 

Ostale vesti

back-to-top