U Gerontološkom vakcinisano 95 odsto korisnika, posete dozvoljene onima koji su dobili drugu dozu

Postavljeno: 17.03.2021

Prema podacima dostavljenim portalu KruševacGrad, korisnici Gerontološkog centra u Kruševcu su dobrog zdravstvenog stanja, u Ustanovi nema slučajeva pozitivnih na korona virus, ali ni drugih respiratornih infekcija. Procesom vakcinacije obuhvaćeno je 95 odsto stanovnika Centra, omogućene su i ograničene posete, a društveni život, iako sveden, obavlja se u skladu sa navikama stanara

Kako preciziraju u Gerontološkog centru, do sada je 45 odsto korisnika vakcinisano Fajzerovom vakcinom, a 37 odsto Sinofarmovom. Ovoj poslednjoj grupi sada sledi revakcinacija. Sinofarmovom vakcinom je već revakcinisano 13 odsto zaposlenih.

– U Ustanovi se poštuju sve naložene mere i instrukcije dobijene od Zavoda za javno zdravlje Kruševac i nadležnog ministarstva – naglašavaju u Gerontološkom, a detaljno objašnjavaju i uslove pods kojima se organizuju posete za korisnike smeštaja u Centru.

– Posete su dozvoljene korisnicima koji su primili obe doze vakcine protiv kovida 19 i, nakon sedam dana od primanja druge doze. Srodnik je u obavezi da dan ranije zakaže posetu i dođe u zakazanom terminu sa zaštitnom opremom, maskom i rukavicama. Posete se odvijaju u zatvorenom, posebno opremljenom prostoru uz prisustvo zaposlenog lica. Maksimalno trajanje posete je 45 minuta. U predstojećem periodu, sa poboljšanjem vremenskih uslova, posete će moži da se organizuju i na otvorenom prostoru, u letnjikovcu u krugu Ustanove.

Korisnicima su, dodaju, omogućeni i video pozivi sa srodnicima putem vibera, a srodnicima je, s druge strane, omogućeno da od strane stručnih i zdravstvenih radnika dnevno dobijaju informacije o zdravstvenom stanju njima bliskih stanara Centra.

U odgovoruima dostavljenim našoj redakciji podseća se da je u prethodnoj godini ova ustanova više puta radila u sistemu karantina, kako bi zaštitila zdravlje i život stanovnika Centra, a da je od 22. januara ove godine vraćen redovni smenski rad uz saglasnost nadležnog ministarstva i epidemiologa sa terotorije grada.

– Samim boravkom zaposlenih u Ustanovi, u periodu karantinskog režima rada, korisnicima je pružana svakodnevna podrška. Posredovalo se u uspostavljanju telefonskih kontakata sa srodnicima, organizovano je obavljanje video poziva, a jedan broj korisnika je savladao i komunikaciju putem vibera kada su zbog epidemiološke situacije posete bile obustavljene, što je za pohvalu u odnosu na generaciju koja nema formirane takve navike – konstatuju u ovoj ustanovi za smeštaj starih i nepkretnih lica.

Od marta ove godine, uz, kako naglašavaju u Centru, saglasnost korisnika i prema instrukcijama nadležnog ministarstva i Zavoda za javno zdravlje, delimično je izmenjen način života i funkcionisanja unutar Ustanove. Naime, redovne aktivnosti su nastavljene uz poštovanje epidemioloških mera, druženja i organizacija okupacione-radne terapije su organizovani po grupama u klubovima, ali sa ograničenim brojem učesnika.

– S obzirom na to da je reč o licima koja imaju formirane navike, zaposleni u Ustanovi su prilagodili način rada i organizaciju u skladu sa njihovim potrebama. Tako su organizovane filmske projekcije u garsonjerama korisnika, nastavljen je rad sa njima u njihovim sobama, jedan na jedan (pravljenje novogodišnjih, božićnh i rođendanskih čestitki, pletenje, heklanje…). Organizacija rođendana je ograničena na slavljenika i još dvoje njemu bliskih korisnika, a organizuju se i takmičenja u šahu i tabliću, takođe uz ograničen broj učesnika i uz poštovanje mera.

Većina stanara, navode u ovoj ustanovi, prihvatila je situaciju kakva jeste i pokazala spremnost na saradnju i prihvatanje svake naložene mere.

U Gerontološkom centru u Kruševcu, kako je KruševacGrad ranije izveštavao, smešteno je blizu 180 korisnika, a o nima se stara nešto više od 90 zaposlenih.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top