Turska tekstilna kompanija „CCM“ u Kruševcu

Postavljeno: 13.01.2016

Крушевац су данас посетили представници две турске компаније у области текстилне индустрије  „Џинси“ и „ЦЦМ“. Компанија „Џинси“ послује у Србији од 2010. године и до сада је отворила три фабрике у Лесковцу и једну у Крупњу.

Заједно са својим пословним партнерима и пријатељима, компанијом „ЦЦМ“ која је заинтересована за отварање фабрике у Крушевцу, разговарали су у кабинету са министром одбране Братиславом Гашићем и градоначелником Драгим Несторовићем. Састанку су присуствовали и представници Развојне агенције Србије (некадашња СИЕПА) и представници кабинета потпредседника Владе, министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је да је након посете турског премијера Београду и разговора са српским премијером Александром Вучићем као и потпредседником Владе, министром Расимом Љајићем, додатно побољшана пословна клима и унапређени односи, који су резултирали интензивнијом посетом турских инвеститора Србији.

Власник и директор „ЦЦМ“ компаније Бурак Галит Акурт упознао је учеснике састанка са референцама фабрике чије је седиште у Истанбулу и која извози конфекцију (џинс) на енглеско и европско тржиште. Крушевац су одабрали као град који има привредно искуство у овој грани и где су пословале две успешне текстилне фабрике „Црвена звезда“ и „Јастра“.

Turci3

Према тренутним плановима, у првој години након отварања фабрике запослили би 250 радника, чији би се број у наредном периоду повећао на 1.000.

Турски привредници су заинтересовани за празан објекат у комплексу ХИ „Жупа“ (у оквиру Слободне зоне), а током разговора упознати су са субвенцијама Града и државе, који се дају инвеститорима под одређеним условима.

Наредни кораци који су договорени на састанку су: Писмо о намерама компаније „ЦЦМ“, затим Писмо Града Влади Србије и на крају потписивање тројног Меморандума о разумевању између компаније, Града и Владе, који би требао да дефинише услове пословања,временски оквир и фазе реализације инвестиције.

Уколико се активности буду одвијале према планираној динамици, отварање фабрике у Крушевцу могло би да се очекује до 15. априла.

Turci2

Izvor: krusevac.rs

Ostale vesti

back-to-top