Tri zlatnika u Božićnoj česnici

Postavljeno: 07.01.2020

U božićno jutro, u Kruševcu je po tradiciji, u crkvi svetog Đorđa organizovano lomljenje 70 kilograma teške božićne česnice u kojoj je tri najsrećnija sugrađanina čekao po zlatnik. Zlatnike su, kao i prethodnih godina, poklonili Bratislav Gašić, direktor BIA, Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore i Jelica Đurović Petronijević, direktorka fabrike Hemofluid Kruševac

Lomljenju česnice u sabornom hramu svetog Đorđa prisustvovao je veliki broj Kruševljana koje je prethodno besedom pozdravio vladika David Perović.  

Vladika David besedu je započeo božićnim pozdravom i poručio da je sabornost oličena u liturgiji, kao i česnici, simbol jedinstva u Hristu koje, kako je rekao, životu daje najveću cenu. On je uputio i reči podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji danima protestvujuzbog nedavno usvojenog  diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Mi im sa ovog mesta  iskazujemo najdublje poštovanje i blagodarnost što prkose bezkonju svih ovih dana i noći u želji da sačuvaju srpstvo u svom biću i svojoj veri – rekao je David, dodajući da su Srbi  narod drevni i božji koji ništa nije dobio tek tako, te da se to i sada pokazuje. 

Božićnu česnicu u kojoj su dobitnike čekala tri zlatnika i ovoga puta pripremila je pekara Nana vlasnika Vladimira Lukića. Za ovaj obredni hleb, težak 70 kilograma, pekarima je trebalo oko šest sati, rekao nam je Lukić.  Iako su svi dobitnici pozvani da se jave i saopšte svoja imena, za sada se zna ime samo jednog. To je naša sugrađanka Gorica Milićević. 

Ovaj božićni događaj, inače, organizovala je Turistička organizacija pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

U programu koji su vodili Konstantin Tomičević i Tatjana Gašić, članovi Dramskog studija „Bata Miladinović“  kruševačkog Kulturnog centra, učestvovao je Dečiji hor „Car Lazar“ crkve Lazarice, a pripadnici Kruševačkog garnizona Vojske Srbije su, kao i svake godine, u porti crkve svetog Đorđa  građanima služili čaj i kuvano vino.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top