Tragom najave o osnivanju Regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu

Postavljeno: 12.07.2021

Kada se ostvari ideja koja je u ovdašnjem Biznis inkubator centru predstavljena prilikom vidovdanske posete premijerke Ane Brnabić, Kruševac će ući u malu odabranu porodicu gradova koji imaju naučno-tehnološki park kao oblik podrške i okupljanja malih i srednjih preduzeća koja se bave visoko tehnološkim razvojnim i istraživačkim poslovima. Za sada je, kako saznajemo od direktorke Martine Manojlović ovaj poduhvat još u projektnoj fazi

– Idejno rešenje i projekat su gotovi, sva potrebna dokumentacija je skupljena, imamo i obećanje premijerke tako da sada čekamo građevinsku dozvolu – kaže direktorka BIC, Martina Manojlović.

Vremenski okvir predviđen za izgradnju je dve godine, a očekuje se da izgradnja krene na jesen. Lokacija budućeg Regionalnog industrijsko – tehnološkog parka biće u Dedini.

– Ako dobijemo sve potrebne dozvole u naredna dva meseca krenućemo sa izgradnjom parka na jesen, u suprotnom krećemo na proleće. Park će biti u Dedini, na lokaciji Hemijske industrije Župa, uz magistralni put Beograd – Kruševac– navodi ona.

Regionalni industrijsko – tehnološki park imaće oko 40 kancelarija za 200 korisnika i halski prostor sa 14 modula, a u njemu će biti zaposleno oko 15 radnika.

– Naš cilj je razvoj preduzetništva, to će biti mesto za razvijanje inovativnih ideja i podrška korisnicima u njihovom poslovanju. Kao što slogan Biznis inkubatora kaže “Vaša ideja, naša podrška” – objašnjava Manojlovićka.

Ovaj projekat finansiraće Vlada Republike Srbije, a on ima za cilj, između ostalog, razvoj omladinskog, porodičnog i ženskog preduzetništva. Polja rada su industrija, veštačka inteligenicija i robotika.

– Razvojem industrijskih parkova razvija se i industrija grada. Kruševac je nekad bio industrijski centar i mi želimo da pomognemo da to ponovo bude. Brojne smo firme doveli u Kruševac, a očekujemo još novih, malih i srednjih preduzeća jer u njima leži budućnost cele Srbije – ističe direktorka Manojlović, uz ocenu da je ova vlada uspela da sačuva neka preduzeća koja su bila na ivici da se zatvore ali I da je dovela nove firme u grad.

Naučno-tehnološki parkovi, inače, predstavljaju oblik grupisanja malih i srednjih preduzeća u domenu visokih tehnologija, a namenjeni su podsticanju privrednog razvoja regiona u kom se nalaze.

U Srbiji ovakvi parkovi postoje u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Čačku.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top