Danas je Dan nauke

Postavljeno: 10.07.2024

Dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, u Srbiji se obeležava kao Dan nauke. Nikola Tesla, jedan od najznačajnijih naučnika i pronalazača, rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljan.

Dan nauke u Srbiji posvećen je promociji nauke, istraživanja i inovacija. Na ovaj dan se organizuju različiti događaji, predavanja, radionice i manifestacije sa ciljem popularizacije naučnih dostignuća i podizanja svesti o važnosti nauke i tehnologije u svakodnevnom životu.

Dan nauke u Srbiji, ustanovljen 2010. godine, ima za cilj da podstakne interesovanje za nauku među mladima i promoviše rad naučnika i istraživača. Tokom ovog dana, različite institucije, uključujući fakultete, istraživačke centre, muzeje i škole, organizuju otvorena vrata, izložbe, naučne demonstracije i interaktivne radionice.

Posebna pažnja posvećuje se očuvanju i unapređenju naučnog nasleđa Nikole Tesle, koji je svojim radom značajno uticao na razvoj moderne tehnologije. Njegovi pronalasci, uključujući naizmeničnu struju, sistem bežičnog prenosa energije, indukcioni motor i mnoge druge inovacije, i dalje imaju ogroman uticaj na savremeno društvo.

T.S

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top