Tokom vikenda veliki broj intervencija Hitne pomoći na terenu

Postavljeno: 13.03.2023

Prethodne nedelje, a posebno tokom vikenda, Služba hitne medicinske pomoći imala je povećan broj intervencija na terenu, ali i u ambulanti. Težak vikenda uslovile su tri saobraćajne nesreće ali i vremenske prilike koje su pogoršale zdravstveno stanje sugrađana sa hroničnim problemima

– Vikend je bio turbulentan, imali smo povećan obim posla. U ambulanti je bilo 144 pregleda, što je prosečno, ali imali smo 60 interevncija na terenu što je mnogo više od uobičajenog – kaže doktorka Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Tokom vikenda dogodila su se tri saobraćane nesreće, a jedno lice je sa težim povredama transportovano na hirurgiju Opšte bolnice. Radnici Hitne pomoći izlazili su na teren zbog sugrađana u alkoholisanom stanju, ali i onih koji su se povređivali prilikom pada.

– Javljali su nam se pacijenti koji su malaksali i sa povišenom telesnom temperaturom, povišenim krvnim pritiskom, a imali smo i povećan broj pacijenata sa bolovima bubrega. Takođe, dolazili su i sugrađani sa alergijskim rekacijama, jer sa lepim vremenom kreću i alergeni – navodi doktorka.

Vremenske prilike nisu prijale pacijentima koji imaju hronične probleme sa disajnim putevima.

– Kiša koja je u subotu padala nije prijala pacijentima koji imaju probleme sa bronhitisom i astmom, došlo je do gušenja i pogoršanja tegoba. Ove promene takođe nisu odgovarale ni onima koji boluju od povišenog krvnog pritiska – ističe doktorka Baltić.

Kako bi se izbegle zdravstvene tegobe iz Hitne pomoći apeluju na sugrađane da redovno koriste terapiju, hidriraju se, izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi i često provetravaju prostorije. Učesnici u saobraćaju treba da voze u odmornom i nealkoholisanom stanju.

M. J.

 

Ostale vesti

back-to-top