Zbog vremenskih (ne)prilika puno posla za Hitnu pomoć

Postavljeno: 17.08.2022

Broj intervencija Službe hitne medicinske pomoći povećan je za oko 20 odsto, a pored hroničnih bolesnika javljaju se i zdravi ljudi. Samo tokom vikenda obavljeno je oko 150 pregleda u ambulanti i 60-tak izlazaka na teren

Temperaturne razlike koje su obeležile prethodnu nedelju negativno su uticale na zdravstveno stanje i mladih i starijih, i bolesnika sa hroničnim bolestima i naizgled zdrave populacije. U Službi hitne medicinske pomoći navode da se inače lakše podnose vrućine ili hladnoća u kontinuitetu, nego nagle promene temperature.

Javljaju se pacijenti sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, posebno pred kišu. Takođe, ovakvo vreme loše utiče i na psihiče bolesnike, onkološke pacijente i one koji imaju reumatske tegobe. Češće su i glavobolje, vrtoglavice. Povećan je i broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda insekata, a kako je u toku cvetanje ambrozije, dolaze i pacijenti koji su alergični na ovu korovsku biljku. Kada su topliji dani javljaju se i nesvestice i kolapsi – kaže doktorka Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Tokom noći, dolazi i dosta pacijenata sa povišenom telesnom temperaturom.

Kovid ambulanta radi do 19 časova, pa se posle tog vremena pacijenti koji imaju povišenu temperaturu, javljaju nama. Apelujemo da, zbog bezbednosti  hroničnih bolesnika koji dolaze u našu Službu, pacijenti sa temperaturom uzmu antipiretike i da se ujutru jave u Kovid ambulatu, a da dođu samo u slučaju da imaju gušenje ili neku drugu komplikaciju – ističe doktorka Baltić.

Savet hroničnim bolesnicima je da redovno uzimaju propisanu terapiju a da se u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno jave svom izabranom lekaru. Preporuka za pacijente sa povišenim krvnim pritiskom je da u toplijim danima, u dogovoru sa lekarom, koriguju terapiju. Oni sa alergijskom reakcijama u ovom periodu trebalo bi redovno da uzimaju terapiju.

Doktorka Baltić takođe apeluje na sve građane koji koriste klimu da usklade odnos spoljne i temperature u zatvorenom prostoru.

Ovo važi i za one koji koriste klimu u automobilima, mora da postoji usklađenost sa spoljnom temperaturom, a takođe je savet da se pre izlaska iz automobila otvori prozor, kako bi se organizam adaptirao na spoljnu temperaturu. Vozačima se takođe savetuju i pauze tokom duže vožnje – kaže naša sagovornica, dodajući da je u prethodnom periodu bilo i nekoliko slučajeva obaranja pešaka od strane vozača putničkih vozila.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top