Takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti u OŠ „Dragomir Marković“

Postavljeno: 18.12.2021

Danas je u OŠ „Dragomir Marković“ održano međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar“. Ovo takmičenje obuhvata veći broj zemalja, a takmiče se učenici osnovnih i srednjih škola

-Srbija se uključila 2013. godine u samo takmičenje. Učenici iz naše zemlje su se odlično pokazali do sada. Jako su inteligentni za ovu oblast. Neretko se dešava da najbolji učenici na takmičenju budu upravo oni koji donose brojne nagrade na međunarodnim Olimpijadama iz matematike, fizike – rekao je Milan Rajković, profesor računarstva i informatike u Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ i OŠ „Dragomir Marković“.


Nakon takmičenja svi učesnici dobiće diplome.

Takmičenje je međunarodnog karaktera, te svake godine svaka država članica šalje predloge zadataka za Međunarodnu bazu zadataka. Do sada je iz Srbije 13 zadataka ušlo u Međunarodnu bazu koja se koristi širom sveta – dodaje Rajković.

„Dabar“ je međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti. Nastalo je 2004. godine u Litvaniji i od tada se širi na ostale zemlje. Na Republičkom nivou u našoj zemlji trenutno učestvuje 210 takmičara. Ova vrsta takmičenja priznata je od strane Ministarstva prosvete.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top