U Kruševcu bez šetnje: Okupljeni protestovali na Trgu glumaca

Postavljeno: 18.12.2021

Ove subote održan je novi, četvrti po redu, protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i eksploatacije litijuma u Srbiji. Dvadesetak Kruševljana okupilo se na Trgu glumaca, ali je ovog puta, zbog malog broja okupljenih, šetnja izostala

Okupljanje je prošlo bez incidenata, kao i bez transparenata.

-Već četvrtu nedelju sam ovde. Nastavićemo ako bude bilo mogućnosti. Mi smo videli poziv Ekološkog ustanka na Fejsbuku i pojavili se da iskažemo svoj bunt – kaže Nemanja Lakićević, jedan od učesnika protesta dodajući da je zanimljivo da se nisu pojavili ljudi koji inače slove za ljubitelje i zaštitnike prirode.

-Mi ćemo nastaviti sa svojim buntom – navodi on.

Pokret Ekološki ustanak je za danas (18. decembar) u 14 časova najavio protest protiv kompanije „Rio Tinto“ i iskopavanja litijuma u Srbiji, koji bi trebalo da se održi ispred Vlade Srbije. Nakon što je Skupština grada Loznice, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, Ekološki ustanak je ocenio da je to još jedan uspešan korak ka cilju – „proterivanju Rio Tinta i sličnih predatorskih kompanija iz Srbije“, ali i da je potrebno da Vlada poništi sve upravne akte, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom, kako bi se, kako su naveli „formalno-pravno ta kompanija proterala iz zemlje“.

Ekološki ustanak je, osim toga, zatražio obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka protiv gradjana koji su učestvovali na blokadama te procesuiranje batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima.

Podsetimo da su se Kruševljani pridružili protestima protiv kompanije „Rio Tinto“ i rudarenja u Srbiji, pokrenutim širom Srbije, te su prethodne dve subote održali protestne šetnje i blokadu saobraćaja, dok su prve nedelje protesta prošetali.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top