Takmičenja iz srpskog samo za učenike završnih razreda

Postavljeno: 24.02.2021

Od početka pandemije Covidom 19 učenici srednjih i osnovnih škola ne mogu da učestvuju na pojedinim takmičenjima iz epidemioloških razloga. Među njima su i Takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture i Književna olimpijada koji prošle godine nisu ni održani, a ove se organizuju samo za učenike osmog razreda osnovne i četvrtog srednje škole

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije donelo je odluku da se ove godine organizuju takmičenja iz jezika i književnosti samo za učenike završnih razreda. Učenici mlađih razreda koji su talentovani za srpski, moraće da sačekaju sledeću godinu. Zbog čega je ovakva odluka doneta objasnila je predsednica Podružnice za Rasinski okrug, mr Dušica Dobrodolac.

– Takmičanja iz srpskog jezika i književnosti su izuzetno masovna, masovnija od takmičenja iz prirodnih nauka i Društvo je donelo odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije nije bezbedno izložiti takmičenju veliki broj dece i profesora. Naša predsednica društva,Vesna Lompar, je u više navrata razgovarala sa Ministarstvom, tražili su i mišljenje podružnica iz cele Srbije i došlo se do kompromisnog rešenja da se takmičenje organizuje samo za učenike čiji plasman na takmičenjima može uticati na uspešnost pri upisu na viši obrazovni nivo.Smatramo da je ovo najbolje rešenje kako ne bismo oštetili učenike kojima nagrade na takmičenjima znače  – objašnjava ona.

Ostali učenici moći će da se takmiče sledeće godine, kada se situacija normalizuje.

– Dosta nastavnika srpskog je obolelo od kovida, imamo i učenike koji su u izolaciji zbog bolesti roditelja, zdravlje uvek treba da bude na prvom mestu – kaže Dušica Dobrodolac.

Inače, Društvu za srpski jezik obratili su se brojni profesori izražavajući nespremnost da učestvuju u takmičenjima zbog teške epidemiološke situacije. Društvo je zbog toga anketiralo članove svojih podružnica i 13 od 17 podružnica se izjasnilo protiv organizovanja takmičenja, a među njima je i podružnica Rasinski okrug.

Iz Školske uprave kažu da su za organizaciju takmičenja zadužena društva koja odluke donose za svaki predmet. Kako saznajemo, Srpsko biološko društvo je takođe odlučilo da ove školske godine neće organizovati takmičenja iz biologije za učenike osnovnih i srednjih škola, dok će Društvo matematičara Srbije organizovati sva predviđena takmičenja iz matematike i informatike.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top