Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Grada

Postavljeno: 15.10.2018

Himnom „Bože pravde“ u Kruševačkom pozorištu započela je Svečana akademija kojom je Grad Kruševac obeležio 14. oktobar, dan oslobođenja grada u drugom i stogodišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Na svečanosti, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, rukovodstvo Grada predstavilo je rezultate rada u protekloj godini i planove za naredni period, a dodeljene su i zahvalnice onima koji su, kako je rečeno, najviše doprineli razvoju Kruševca

Na početku svečanosti, prisutni su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminuliom direktoru Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, Miroslavu Milojkoviću, a potom se učesnicima skupa obratila gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

– Uprkos vremenima za koje često čujemo da su puna izazova i kriza, mi smo napšredovali i gradili, kako u gradu, tako i na seoskom području – rekla je gradonačelnica Palurović, pozdravljajući zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog života grada i goste iz pobratimskih gradova i susednih opština, na Svečanoj akademiji povodom značajnog istorijskog datuma za grad Kruševac.

Nabrojala je sve završene infrastrukturne radove na gradskim i seoskim ulicama, trgovima, kružnim tokovima, trotoarima, rekonstrukcije škola, uređenje vodotokova, podsetila na novu fabriku Henkel Srbije koju je otvorila predsednica Vlade Srbije, dopunjavajući podatke koje su prisutni mogli videti u kratkom filmu „Od oktobra do oktobra“ o novim investitorima, radnim mestima, uređenju gradskih i seoskih naselja, parkova, izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, razvoju vodosnabdevanja, zaštiti jezera Ćelije…

– Kruševac su osvajali, rušili, oslobađali i gradili. Kao nijedan drugi grad zapamćen je u kolektivnoj svesti Srbije kao sinonim slobode i borbe za njeno ostvarenje – podsetila je Palurovićka, i uz zahvalnost na podršci koja je gradu stizala iz Republike sa svih nivoa vlasti, te na, kako je rekla, svesrdnoj pomoći Bratislava Gašića, posebno je govorila o doprinosu koji je razvoju grada dao prethodni gradonačelnik, Dragi Nestorović, kome je grad ove godine posthumno dodelio Vidovdansku nagradu.

Podsetila je na dva nova spomenika koje je Kruševac ove godine dobio: spomenik kneginji Milici za Vidovdan i spomenik Palim ratnicima od 1991 do 1999. Na Dan oslobođenja u memorijalnom kompleksu Slobodište.

Idemo dalje. Ulagaćemo u znanje, iskustvo, energiju, verujući da naš grad možemo dalje da unapredimo – naglasila je Palurovićka i rečima „podržite nas, ali nas i kritikujte“, pozvala sve na zajedništvo u radu za unapređenje i podizanje kvaliteta života građana.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice onima koji su, po oceni gradske vlasti, najviše doprineli sveukupnom razvoju.

Zahvalnicu i repliku Spomenika kosovskim junacima dobio je Klub privrednika. U obrazloženju je navedeno da je ovo priznanje Klub privrednika dobilo kao „veliki prijatelj grada i društveno odgovorno udruženje za veliki doprinos razvoju i prosperitetu grada, za brojne donacije u cilju unapređenja i opšte društvene koristi za sadašnje i buduće generacije“.

 

Zahvalnice za doprinos razvoju grada i podršku gradskim manifestacijama, pripale još i Kompaniji Trajal, Rasini Energogas, Tehnogradnji, Telekomunikaciji Blace, Specijalnoj bolnici Ribarska Banja, Štampa sistemu Beograd, Stovalištu Milošević, Rasadniku „Dizni“, JKP Kruševac.

U ime nagrađenih zahvalio se predsednik Kluba privrednika Kruševac Boban Gašić koji je rekao da su zahvalnice samo podstrek za dalji rad da se „mladima ostavi što lepši i uređeniji grad da bi ga oni čuvali i dalje gradili“.

U umetničkom programu kojim je Akademija nastavljena, učestvovali su Dečiji hor Kulturnog centra Kruševac, članovi KUD-a „14. Oktobar“ i glumci Kruševačkog pozorišta.

Ostale vesti

back-to-top