Sutra prvi dan škole – poneti masku i užinu od kuće

Postavljeno: 31.08.2020

Nova školska godina počinje sutra, a prvi čas će, kako je najavio ministar prosvete biti posvećen kovid infekciji. Svi đaci moraće da nose maske, u klupama će sedeti sami, a časovi će trajati 30 minuta. Roditeljima je preporučeno da deci  užinu šalju od kuće

Početak nove školske godine obeležiće specifična pravila koja je nametnula epidemija korona virusa. Osim obaveznih maski i držanja rastojanja, školarci će u zavisnosti od uzrasta imati i različitu dinamiku pohađanja nastave.

Učenici će od prvog do četvrtog razreda u školu ići svakog dana, podeljeni u grupe od po 15 učenika. U klupi će svaki učenik sedeti sam. Časovi će trajati 30 minuta, veliki odmor 15, a roditeljima se preporučuje da deci pošalju užinu od kuće. Veliki odmor će deca provoditi u dvorištu, u odvojenim grupama i pod nadzorom nastavnika 

U višim razredima učenici su takođe podeljeni u grupe, ali će oni na nastavu dolaziti svakog drugog dana. Tako će jedna grupa dolaziti ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Ove smene će se nedeljno menjati a u danima kada nisu u školi učenici su obavezni da nastavu prate na daljinu.

Srednjoškolci će, pak, takođe podeljeni u grupe, u školu ići dve nedelje, a zatim će dve nedelje pratiti nastavu na daljinu.

Školama je preporučeno da dok traje lepo vreme, kad god to mogu, časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

Roditeljima neće biti dozvoljen ulazak u škole, a ukoliko se kod nekog deteta pojave simptomi infekcije, svaka škola mora imati prostor za izolaciju.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće, a takvi je oko 3 odsto u Srbiji, ocenjivanje će biti obavezno u školi. Ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.

Koliko će ovakva pravila važiti, zavisiće od situacije sa epidemijom, a provere stanja u školama radičće se petnaestodnevno, najavljuju iz Ministarstva prosvete. Na osnovu tih provera davaće se uputstva o izvođenju nastave u narednih petnaest dana.

Kako je kruševacgradu ranije rečeno u Školskoj upravi, šklama je obezbeđeno dovoljno dezinfekcionih sredstava i maski za narednih mesec dana. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top