Sudbina predloga da se trgovinama zabrani rad nedeljom: Realnost ili želja pusta?

Postavljeno: 28.02.2020

Nakon što su dva sindikata, ASNS i Samostalni sindikat, pokrenula inicijativu da se trgovinama zabrani rad nedeljom Ministarstvo trgovine, turizma i ugostiteljstva je oformilo radnu grupu koja, kako je ranije saopšteno, sprovodi sveobuhvatno istraživanje o eventualnim efektima takve odluke. Sindikati očekuju da bi konkretnije informacije o tome mogli da dobiju početkom marta

Iako je položaj zaposlenih u trgovini veoma težak oni uglavnom, pogotovu oni koji rade u manjim trgovinama ili lokalnim trgovinskim lancima, nisu sindikalno organizovani. Zaposleni  u kruševačkim marketima nisu spremni da javno pričaju o uslovima pod kojima rade. O inicijativi da se trgovinama zabrani rad nedeljom nerado govore i lokalni poslodavci te predstavnici vodećih kruševačkih trgovina nisu želeli za krusevacgrad.rs ništa da kažu tim povodom. 

U ovdašnjem Samostalnom sindikatu potvrđuju da je položaj zaposlenih u trgovini težak, ali navode da preciznijih podataka nema jer u okviru ovdašenjeg sindikalnog Veća ne postoji Odbor trgovine.

Radimo na osnivanju Odbora trgovine, a što se inicijative za zabranu rada nedeljom tiče u konktaktu smo sa predsednikom Sindikata trgovine na nivou Srbije i očekujemo naredne nedelje nove informacije. Mi smo primetili da u pojedinim trgovinama i lancima zaposleni ostaju posle završetka radnog vremena, to im nije plaćeno. Ako svakog dana ostaju po dva sata to znači da mesečno imaju celu nedelju neplaćenog rada – navodi predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Saša Nešić. 

Da radnici u delatnosti trgovine nisu članovi sindikata potvrdjuju i u kruševačkom povereništvu UGS Nezavisnost.

Imamo malo članova u grani trgovine. U Kruševcu, na primer, nemamo registrovan odbor ni u jednoj trgovinskoj firmi, to je praktično nemoguće. Svako ko pokuša da osnuje sindikat ostaje bez posla u tim firmama. Najteža je situacija u malim trgovinama i u lokalnim trgovinskim lancima. Imamo nekoliko pojedinačnih članova. Dolaze nam često ljudi, žale se na male plate, uslove rada, kažu da čak deo zarade vraćaju poslodavcu zbog navodnih manjkova, ali ne smeju da se učlane u sindikat – kaže za krusevacgrad.rs regionalni poverenik sindikata Nezavisnost Dragiša Milojević.

Iako su u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata, koji je krajem prošle godine aktuelizovao pitanje zabrane rada nedeljom u trgovinama, očekivali da bi tokom februara trebalo da se održi sastanak predstavnika resornog ministarstva, trgovinskih lanaca, sindikata, odnosno svih zainteresovanih, do toga tokom ovog meseca nije došlo. U tom sinidikatu podsećaju da su u decembru imali sastanak sa resornim ministrom. 

– Trenutno nemamo preciznu informaciju o novom sastanku. Znamo da je radna grupa formirana, ali dokle se stiglo ne znamo. Moja pretpostavka je da se sa tim poprilično stalo, odnosno da je ta priča zaustavljena nakon što je predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) izašao sa stavom da je protiv ideje da se zabrani rad nedeljom – kaže za krusevacgrad.rs predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić.

Foto: http://asns.rs

Sindikat, napominje ona, neće odustati od ove inicijative i vršiće pritisak da dođe makar do  ozbiljnije analize. 

Razgovarali smo sa vlasnicima velikih trgovinskih lanaca i čuli da bi njima odgovaralo da se ne radi nedeljom jer imaju nedostatak radne snage što je, inače, ogroman problem svuda u trgovini. Jedini je uslov da svi ne rade. Najveći problem će biti sa tržnim centrima, šoping molovima, koji su protiv toga i koji diktiraju način i model rada – objasnila je ona, dodajući da bi sledeće nedelje trebalo da dobije preciznije informacije. Taj sindikat je ranije skrenuo pažnju na izuzetno niske plate radnika u trgovini, kojih je oko 200.000, a primaju platu od oko 30.000 dinara, što je sada u visini minimalca.

Inicijativu za ukidanje rada nedeljom su početkom februara obnovili i predstavnici Samostalnog sindikata trgovine Srbije. Reč je o ponovljenom zahtevu, predatom resornom ministarstvu, jer jer je taj sindikat takvu inicijativu podneo još 2016. godine. U Samostalnom sindikatu su posebno ukazali na to da u sektoru trgovine 70 odsto zaposlenih čine žene podsećajući da rad nedeljom nije dodatno plaćen.

Reagujući na pomenutu incijativu dva sindikata Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je 10. januara donelo rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji. 

Ministarstvo će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena. Jer, eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini – saopšteno je tada iz resornog ministarstva. 

Resorni  ministar Rasim Ljajić izneo je podatak da u Srbiji u delatnosti trgovine radi oko 300.000 ljudi koji rade, što je oko 15 odsto ukupnog broja zaposlenih te da trgovina donosi 10 odsto srpskog BDP. 

J.B.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostale vesti

back-to-top