Stručni skup „BIM info dan“

Postavljeno: 07.04.2023

U organizaciji PKS Regionalne privredne komore Kruševac održan je stručni skup „BIM info dan“ na kojem su nastupili ugledni stručnjaci iz oblasti građevinarstva i novih tehnologija

Održana su predavanja o iskustvima, efektima i izazovima korišćenja BIM tehnologije, a predstavljeni su i primeri dobre prakse u arhitekturi i građevinarstvu,koja omogućava izradu virtuelnog modela zgrade i otklanjanje grešaka od najranijih faza projektovanja do finalne reaalizacije.

Na skupu su govorili: prof. dr Mirjana Devetaković sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Igor Osmokrović, Bexel consulting, operativni direktor, predsednik Grupacije za BIM tehnologije u Udruženju za građevinsku industriju PKS, Anđelija Sandić iz kompanije Team cad, viši inženjer tehničke podrške za visokogradnju, Branislav Dobrivojević kompanija BD structures, vlasnik i direktor, i Žolt Ivanovič, iz kompanije hiCAD, vlasnik i direktor.

– BIM info dan je namenjen projektantima svih inženjerskih struka, izvođačima građevinskih radova, predstavnicima lokalne samouprave, Direkcije za urbanizam i projektovanje i obrazovnim institucijama u oblasti građevinarstva i arhitekture –  izjavila je Aleksandra Aleksić, koordinator za industriju u RPK Kruševac, ističući da je ovo prvi skup u komorskom sistemu Srbije, a domaćin je jedna od najuspešnijih regionalnih komora u Srbiji.

BIM je novi, univerzalni jezik arhitekture, građevinarstva i infrastrukture i pokretač digitalne transformacije građevinskog sektora u Evropi prema čijim standardima svi projekti moraju da se rade ovom tehnologijom i u svetu.

– To je strateška i sveobuhvatna metodologija za efikasnije upravljanje građevinskim i infrastrukturnim projektima uz smanjenje troškova, a učesnicima na projektu omogućava sagledavanje sveobuhvatne efikasnosti malih i velikih projekata, optimizuje vreme i efikasnije upravljanje troškovima u svim fazama izgradnje objekata od idejnog rešenja preko izgradnje projekta eksploatacije, održavanja do finalne reaalizacije – izjavio je Igor Osmokrović.

Prema njegovim rečima, primena BIM tehnologije je efikasniji način. Uštede se prema nekim britanskim analizama procenjuju na nekih 15 -20 posto od vrednosti investicija, ali ima uštede u vremenu, što je mnogo važno. Pre svega, vreme često bude nešto što nam i poskupi čitavu investiciju ukoliko duže gradimo. U svakom slučaju sama efikasnost.

Ukoliko nemamo prerade, ukoliko nemamo suvišne izmene, demontaže pa montaže, sve ono što BIM tehnologija rešava ovim različitim principima dovodi na kraju do finalnih ušteda, zaključio je Osmokrović.

Ostali predavači su govorili o iskustvima, efektima i izazovima korišćenja modernihinformatičkih tehnologija predstavljajući i konkretne primere iz prakse.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top